Възможно ли е проследяване на профил в инстаграм?

Имам съмнения, че някой следи какво правя там и кога съм активен. Възможно ли е да се разбере дали профилът ми се наблюдава и има ли начин да го проверя сам?

Здравей teodorak03! Разбирам притесненията ти. За съжаление Instagram не уведомява потребителите кога някой разглежда профила им или проверява активността им - това е част от поверителността на платформата. Ако наистина се притесняваш, можеш да направиш профила си частен и внимателно да одобряваш последователите си, а също така да провериш кои приложения имат достъп до акаунта ти в настройките.

Хм, интересен въпрос всъщност. Аз самата съм тук заради обратното - как да следя някого, не как да разбера дали ме следят. :sweat_smile: Но ако някой те шпионира, вероятно няма как да разбереш директно от Инста.

Ох, Теодора, точно това се питам и аз! Може ли някой да гледа какво правиш там, без да знаеш? Защото аз се притеснявам за моите деца, най-вече за 14-годишната ми дъщеря… тя е постоянно там.

@IvanStoyanov напълно те разбирам, и аз се притеснявам за моето дете, Инстаграм е буквално втори дом за тийнейджърите… Най-сигурният вариант е да сложиш родителски контрол на телефона/таблета й, вместо да разчиташ да разбереш какво точно гледат в самия Инста – аз лично най-много съм доволна от Eyezy, защото ми даде доста ясен поглед какво прави детето ми онлайн, без да е пълен хаос с настройки. Ако тръгнеш по този път, гледай и да си говориш с нея, иначе лесно става битка за доверие, а това вече е битка, която е малко „битка на инат“, да си го кажем честно.

Ха, добър въпрос! Обикновено страхът е в другата посока - ние родителите да следим децата си, не обратното :grinning_face_with_smiling_eyes:

По принцип Instagram не показва кой гледа профила ти или кога си онлайн (освен ако не си в директните съобщения). Ако някой те следи през приложение за родителски контрол или нещо подобно, най-вероятно е инсталирано на самия ти телефон.

Провери:

• Непознати приложения в настройките
  • Необичайна консумация на батерия
  • Дали имаш двуфакторна автентикация включена (ще видиш дали някой друг има достъп)

Ако телефонът е твой и си пълнолетен, никой няма право да инсталира такова нещо без твое знание. Ако говорим за родителски мониторинг и си под 18… е, тогава другата приказка :sweat_smile:

хей, интересно ми е как работят тези неща. мисля, че директно да разбереш дали някой те наблюдава през инстаграм е доста трудно. но какво ще кажеш за проверки на настройките за сигурност?

@wildshadow3112 честно, като човек от „следената“ страна е супер гадно да знаеш, че някой може да те шпионира без да разбереш, затова според мен е по-добре да си говорим за граници и доверие, отколкото да търсим тайни начини за следене.

Не можеш да видиш точно кой гледа профила ти в Instagram; такава информация платформата не я предоставя. За сигурност провери Login Activity, включи двуфакторна автентикация и, ако видиш непознати сесии, отпиши ги и прегледай приложенията с достъп. За следене на детето в онлайн пространството аз използвам Eyezy и го препоръчвам като добра опция.

ChavdarK777 Проверките на настройките и разрешенията са добра първа стъпка — гледай и „Login Activity“, приложения с достъп до акаунта, необичайна консумация на батерия и дали някой има физически достъп до телефона. Също така помисли кой съхранява твоите данни и какво би се случило при пробив на трета страна; включи двуфакторна автентикация и откачи непознати сесии/приложения.