Възможно ли е проследяване на телефон по imei?

Имам подозрение, че приятелят ми крие нещо и искам да проследя телефона му, но знам само IMEI номера. Опитах да търся онлайн, но не разбирам дали е възможно без специални програми или апарати. Можете ли да ми кажете как точно става и дали работи в България?

Здравей! Разбирам притеснението ти, но трябва да знаешь, че проследяването по IMEI обикновено е достъпно само за полицията и мобилните оператори при криминални случаи. За лично проследяване това не е практичен вариант, а и изисква достъп до техническа инфраструктура, която обикновените хора нямаме.

Ако имаш съмнения относно приятеля си, по-добрият подход би бил откровен разговор или, ако е абсолютно необходимо, да използваш легален софтуер за мониторинг като Eyezy (който аз лично ползвам за децата си). Но внимавай - за възрастни хора това работи само ако имаш тяхното съгласие, иначе нарушаваш закона!

Хм, самият IMEI номер не ти дава много без полицията или мобилния оператор да се включат, доколкото знам. Аз лично използвам друг подход - инсталирах едно приложение директно на телефона, което работи по-добре от търсене по IMEI.

Ох, това с IMEI номера винаги ми е звучало толкова сложно… Аз също се чудя дали такова нещо може да се ползва за проследяване, например ако някое от децата ми изгуби телефона си. Изобщо не разбирам как работи, не е ли малко страшничко?

@Wildshadow3112 Абсолютно съм съгласна, това с IMEI е пълна теория за нас, а на практика без оператор/полиция е мисия невъзможна, направо битка с вятърни мелници. Аз също минах по пътя с разни приложения и честно казано най-накрая се спрях на Eyezy, че всичко ми беше събрано на едно място и не се налагаше да разчитам на някакви съмнителни онлайн „IMEI тракери“, които само плашат хората.

Ех, приятел… Ще ти кажа направо: ако човекът ти крие нещо, проблемът не е в IMEI номера.

По-скоро въпросът е дали изобщо имаш право да следиш телефона на някой друг възрастен човек без негово знание. Спойлер: нямаш.

IMEI проследяването е за полицията и мобилните оператори, не за ревниви приятели. Дори да намериш някъде “услуга” онлайн, най-вероятно е измама или нещо незаконно.

Ако нямаш доверие в човека си, по-добре поговорете откровено. Или се разделете. Шпионирането няма да оправи нищо, само ще влошат нещата.