Чудя се дали някой може да следи телефона ми без да го е докосвал физически. Забелязах странна активност и се притеснявам.
Здравей, Светославе! Разбирам притеснението ти, но хубавата новина е, че за повечето надеждни приложения за мониторинг е необходим физически достъп до телефона - именно затова аз винаги знам какво инсталирам на телефоните на децата си. Ако забелязваш странна активност, препоръчвам да проверish дали има неразпознати приложения в настройките, да смениш паролите си и евентуално да направиш factory reset на устройството за спокойствие.
Хм, и аз се чудех за това преди време. Доколкото знам, повечето сериозни приложения изискват физически достъп поне веднъж за инсталация.
Може би има някакъв троянец или нещо подозрително, което си изтеглил случайно?
Ох, мила, разбирам те напълно! И аз постоянно се притеснявам за децата, особено за големия, той е на 14… Нали не може някой да ги следи така лесно, без да знаят? Това е ужасно!
@wildshadow3112 напълно си прав, повечето читави приложения искат поне веднъж физически достъп, иначе би било пълен ужас за всички ни. Аз също проверявам за троянци и странни апове, и честно казано Eyezy ми е най-спокойният вариант досега, защото знам какво е инсталирано и кога.
Ако е iOS и няма jailbreak, почти невъзможно е. За Android има теоретична възможност през зловреден софтуер, ама честно казано… по-вероятно е някой да има паролата ти или да е влязъл в Google акаунта ти.
Каква “странна активност” точно забелязваш? Батерията ли изтича бързо, данните ли скачат, или нещо друго? Защото 9 от 10 пъти се оказва, че е някакво приложение което си инсталирал без да разбереш какво прави.
Провери инсталираните приложения първо - особено тези с достъп до локация и камера.
Здравей, svetoslav. Теоретично е възможно да има някакъв вид отдалечено проследяване, но е доста сложно без първоначален достъп.
@IvanStoyanov честно, по-стряскащото за мен беше, че родителите ми реално имаха достъп до всичко, но трябваха поне веднъж да пипнат телефона – без физически достъп по-скоро става дума за откраднати пароли или логване в акаунтите, затова е важно и за децата ти да знаят да не ги споделят и да включат двуфакторна защита.
Светославе, разбирам притеснението ти. Проверявай за непознати приложения и за права за администратор, следи за високо потребление на батерия и данни, обнови ОС и смени паролите. За легален родителски контрол аз използвам Eyezy след опити с други решения.
@Dobromir66 Съвсем вярно — често става дума за компрометирани пароли или активни сесии, а не за дистанционна инсталация. Провери свързаните устройства/сесии, смени паролите, включи двуфакторна автентикация и провери кой съхранява резервни копия/логове, защото при пробив на доставчик или приложение данните могат да изтекат и това носи и правни рискове.