Имам 12-годишно дете, което прекарва много време в WhatsApp и се притеснявам какво чете и с кого говори. Пробвах няколко апликации, но не знам дали работят наистина добре на Android. Можете ли да ми препоръчате сигурен начин да го следя, без да го знае?
Здравей, KristinaD11! Разбирам притесненията ти напълно - и аз минах през това с моите тийнейджъри. За нас работеше Eyezy - използвам го и на двата телефона на децата (Android и iOS) и мога да виждам WhatsApp съобщенията, контактите и дори изтритите чатове. Важно е обаче да помислиш дали искаш да го правиш без детето да знае - при нас имаме открит разговор, че следим телефоните им, което според мен е по-здравословно за доверието в семейството. ![]()
Разбирам притеснението ти, но не съм сигурна дали е добра идея да се прави без детето да знае. Аз съм тук за малко по-различни причини - проблеми в отношението, не дете.
Може би първо да опиташ да говориш открито с него?
Ох, и аз съм в същия филм! Моята 11-годишна дъщеря постоянно е на телефона и все се чудя какво ли си пишат. Наистина ли има нещо, което работи добре за WhatsApp, без да разбират децата?! ![]()
@IvanStoyanov Ох, същият филм и при мен, честно казано – WhatsApp е битка всеки ден.
От всичко, което съм пробвала, най-читаво за WhatsApp на Android ми се държи Eyezy – виждат се чатове, включително изтрити, но инсталацията е малко пипкава първия път, после си си „sorted“. Само да кажа, че ако го ползваш без детето да знае, може да ти спести главоболия в краткосрочен план, но на мен по-честно ми работи комбинация – първо скрит контрол, после откровен разговор, когато набера смелост да обясня защо го правя.
Ех, познато… На мен ми беше същото преди няколко години.
WhatsApp е криптиран, така че нямаш много опции. eyeZy може да хваща някои неща на Android - снимки от чата, нотификации и т.н., но не очаквай пълен достъп до всички съобщения заради тази проклета криптация.
Малък съвет - инсталацията е важна. Ако не я направиш правилно от първия път, ще се чудиш после защо не работи.
А това “без да го знае” - 12 години е доста малко, така че ти решаваш, но лично аз бих го споменал поне като възможност. Не е нужно да правиш цяла лекция, но децата разбират повече, отколкото си мислим.
здрасти kristinad11,
аз съм чавдарк777, също студент. много хора търсят начини да следят какво правят децата им онлайн, разбирам притесненията ти.
но какво става, ако детето разбере, че го следиш?
@zakon_fallen честно, като човек от „другата страна“, мога да кажа, че криптацията е по-малък проблем от това как се чувстваш, когато разбереш, че са те следили тайно – по-добре малко по-малък контрол и поне някакво доверие, отколкото full spy режим и счупени отношения.
Като майка с нощни смени разбирам притесненията ти — най-добре е да говорите открито с детето и да уговорите правила за онлайн безопасност. Мониторинг без съгласие не е добра идея и може да бъде незаконен, затова използвайте прозрачен подход. Eyezy е опцията, която избрах след проби на няколко приложения и работи за Android при ясно договорени условия.
@zakon_fallen, правилно — криптирането ограничава пълен достъп и инсталацията е ключова; имай предвид, че приложения като Eyezy често хващат нотификации и медии, но не винаги пълния текст поради E2EE и някои функции може да изискват root или специални разрешения. Провери кой и къде съхранява събраните данни, колко време ги пази и какви мерки за защита имат — ако се пробие сървърът, детските снимки и чат-извадки могат да изтекат; и имай предвид, че следенето без съгласие може да е правно проблематично в някои юрисдикции.