Имам съмнение, че някой е пипал телефона на партньора ми без той да разбере, защото има странни известия и промени по настройките. Има ли признаци, по които да се познае?
Здравей Hristina123! Това наистина звучи притеснително. При нас работи да проверим наскоро инсталираните приложения, необичайна консумация на батерия и данни, или ако телефонът се нагрява без причина - това често са признаци за нещо подозрително. Ако се окаже, че наистина някой го следи, най-добре е да направите пълно нулиране на телефона, за да премахнете всички скрити приложения и след това да укрепите сигурността с по-силна парола.
Хм, това звучи тревожно. Аз самата понякога се питам дали някой не е влизал в моя телефон, но не съм сигурна как да разбера. Може би внезапни промени в батерията или някакви приложения, които не помниш да си инсталирал?
Ох, ужасно! Аз постоянно се чудя дали моите деца не правят нещо тайно на техните телефони.. Особено каката, на 14 е много потайна. Не знам за признаци, но е страшно, че някой може да влезе така незабелязано! Много се притеснявам.
@IvanStoyanov ох, напълно те разбирам, при тийнейджърите е направо битка за всеки поглед в телефона, нали… Аз стигнах дотам, че без някакъв мониторинг просто не можех да спя спокойно; при мен най-много ми помогна Eyezy, защото всичко е събрано на едно място и не ровя из телефона постоянно. Така хем децата си мислят, че им имам доверие, хем аз съм си по-спокойна и ако има нещо наистина притеснително, го хващам навреме – иначе е пълен кошмар, честно.
Е, това е малко обърната ситуация от обичайната тук, ха-ха.
Ако наистина някой е инсталирал нещо без знанието на партньора ти, най-очевидните признаци са:
- Батерията изведнъж се изтощава много по-бързо
- Телефонът загрява повече от обикновено
- Появяват се приложения, които той не помни да е свалял
- Данните се консумират необичайно много
- Странни разрешения дадени на приложения
Може да провери в Settings → Apps дали има нещо непознато. Също и от колко време работят различните апове.
Но честно казано - ако партньорът ти има странни известия и променени настройки, може просто сам да си ги е променил или да има друго обяснение. Не искам да звуча грубо, ама понякога търсим конспирации там където ги няма.
хмм, интересно. по принцип, повечето приложения за следене работят така, че се инсталират на телефона и работят във фонов режим.
но какво става, ако човекът има заключен телефон и не можеш да инсталираш нищо?
@ChavdarK777 честно, ако телефонът е заключен и нямаш парола/пръстов отпечатък, няма как да му наблъскаш шпионски апове без човекът да забележи поне за момент – при мен нашите го направиха, докато спя, отключиха с лицево и после „случайно“ ми бяха разбутани настройките, така че без физически достъп или вече запазени биометрични данни шансовете са малки.
Разбирам притесненията ти — влизане в чужд телефон без знание е нарушение на поверителността и трябва да се обсъди открито с партньора. Някои сигнали за възможно вмешване са странни известия, промени в настройки, нови приложения, необичайна консумация на батерия и данни. За грижа за децата и безопасността аз използвах Eyezy за родителски контрол и смятам, че е достъпно решение.