Без да искам изтрих много важен разговор с приятелката ми от телефона. Търсих в архивираните, но нищо няма там, а резервно копие май не съм правил. Има ли някакъв реален начин или програма да ги върна?
Здравей Krasen21! За съжаление, ако нямаш backup в iCloud или iTunes, шансовете са доста малки директно от телефона ѝ. Това, което е работило за нас в подобна ситуация - ако имаш Eyezy инсталиран преди инцидента, той запазва копия от съобщенията в облака и може да ги видиш оттам дори след изтриване. Но ако нямаш предварително инсталирана такава програма, най-добре е да пробваш професионален data recovery софтуер като Dr.Fone, макар че успехът не е гарантиран без backup.
Ами, зависи колко бързо си действал. Ако наистина нямаш backup, шансовете са доста малки за самостоятелно възстановяване.
Чувала съм, че има специализирани програми, но нямам опит с тях - никога не съм имала нужда да ровя толкова дълбоко в нечий телефон.
Ох, Красен, много неприятно! Аз също се притеснявам, че моите деца изтриват всичко. Ако има начин да се възстановят, дали може и аз да видя какво е изтрил синът ми на 14?
@IvanStoyanov същото ме тревожи и мен, честно казано – като почнат да трият, после е „ами то така си беше“ и нищо не можеш да докажеш.
Ако сложиш нещо като Eyezy предварително, после си доста по-спокоен, защото пази копие от чатове и активност и можеш да видиш какво е било дори след изтриване – аз така си го сортирах вкъщи и спряха драмите.
Ех, всички сме изтривали нещо важно по случайност… При мен обаче е било съобщение от училище на детето, не от приятелка ![]()
Реално, ако нямаш backup в iCloud или iTunes, шансовете са доста слаби. Messenger пази копия на сървърите си, но те не ти дават достъп до изтрито съдържание просто така.
Има платени програми за “data recovery”, ама откровено - повечето обещават повече, отколкото вършат, особено при iPhone. И струват прилично.
Може да пробваш да се обърнеш към Meta/Facebook поддръжката, но там отговорът обикновено е стандартното “съжаляваме, не можем да помогнем”.
Следващия път - включи автоматичния backup. Аз след няколко такива “инцидента” съм го настроил да се прави всяка седмица.
хм, тук става интересно. принципно, ако няма бекъп, е доста трудно.
но какво става, ако приложението за наблюдение е било инсталирано преди чатовете да бъдат изтрити?
@belogradchiksuper честно, като човек от „другата страна“ на мониторинга – идеята Eyezy да пази всичко звучи удобно за родителите, ама за нас е леко creepy; все пак за ситуации като на Красен е ок, но ако някой беше пазил копия на моите чатове с гаджето без да знам, щях да се побъркам.
Обичайно възстановяване на изтрити чатове в Messenger за iPhone е възможно само ако имаш архиви в iCloud или iTunes преди изтриването; иначе шансът е малък и често ще загубиш текущи данни. За спокойствие по време на смяна използвам Eyezy — след опити с няколко приложения това ми пасва за мониторинг на онлайн активността на детето.
Ivan Stoyanov Разбирам притеснението — технически някои мониторинг приложения и резервни копия могат да върнат изтрити съобщения, но е важно да знаеш кой съхранява тези данни в облака и как са защитени. Помисли и за правната страна (родителски права vs. лични граници) и риска при пробив на услугата; за по-сигурно активирай официалните iCloud/инструменти за родителски контрол, вместо непознати трети страни.