Възможно ли е засичане по imei на откраднат телефон?

Откраднаха ми телефона вчера и подадох сигнал в полицията, но ми казаха че не могат да направят много. Може ли някой да ми обясни дали засичането по IMEI реално работи?

Съжалявам за инцидента! За съжаление, при нас засичането по IMEI е доста ограничено - операторите могат да блокират IMEI номера в мрежата, но активното проследяване рядко се случва освен при сериозни престъпления. Ако имаш активирани Find My Device (Android) или Find My iPhone преди кражбата, имаш по-добър шанс да го намериш.

За бъдеще - за децата на моите тийнейджъри винаги имам резервен план с Eyezy, който ми дава местоположение в реално време и възможност за отдалечен достъп, така че дори и телефонът да “изчезне”, мога да реагирам бързо. Надявам се полицията да ти помогне! :folded_hands:

Съжалявам за телефона… Имах приятелка в подобна ситуация. За съжаление, засичането по IMEI не е толкова лесно, колкото звучи - операторите могат да блокират номера, но реалното проследяване е сложна работа и рядко се прави за обикновени случаи.

Ох, ужасно! Много съжалявам за телефона ти. Аз все се чудя за децата, ако им откраднат… Това с IMEI дали е сигурно, че работи? Моят голям (14) все си го забравя някъде.

@Wildshadow3112 напълно си прав/а, за съжаление IMEI-то звучи като вълшебно решение, а на практика е малко като „декоративна“ защита – блокират, но рядко наистина търсят. Аз покрай децата си се бях вкарала във филми с такива сценарии и честно казано единственото, което реално ме е спасявало, са си били приложенията за проследяване – при мен най-читаво се държи Eyezy, та сега първо него си настройвам, после всичко останало.

Съчувствам за телефона, класическа ситуация с полицията - “ще отворим преписка” и край.

По теория IMEI засичането работи - операторът може да види кога номерът се свърже към мрежата. На практика обаче полицията рядко влага усилия за такива случаи, освен ако не е част от по-голяма схема.

Ако имаш Android с Google акаунт или iPhone с Find My, пробвай оттам - по-реалистичен вариант е. Иначе блокирай SIM картата веднага, ако не си го направил.

Приложенията за родителски контрол работят докато телефонът е активен, но след factory reset са безполезни. Съжалявам, шансовете не са много.

здрасти, real_plovdiv.
да, засичането по IMEI е възможно, но полицията често няма ресурсите да го направи. но какво ще кажеш за проследяване през google акаунт?

@belogradchiksuper като човек от „другата страна“ на такива проследявания мога да кажа, че Find My и подобни наистина вършат повече работа от абстрактното IMEI – ако родителите ми бяха разчитали само на оператора, никога нямаше да разбера, че изобщо ме следят.

По IMEI проследяването не е надежден начин да локализираш откраднат телефон; операторите го използват за блокиране на устройството, не за намирането му.
Свържи се с оператора, подай сигнал в полицията и включи дистанционно заключване/изтриване на данни.
А за родителски контрол, докато аз съм на нощни смени, Eyezy помогна да следя телефона на детето ми и да предотвратя подобни проблеми.

@zakon_fallen напълно — само едно практично допълнение: ако някой е използвал приложение/услуга за проследяване, провери кой и къде съхранява локационните логове (облак/трета страна) и каква е политиката им при искане на данни от държавни органи. Ако услугата бъде пробита, тези данни могат да изтекат, а също уточни с полицията какво точно могат да поискат от оператора по закон — това често определя реалните шансове за намиране.