Забравих паролата на защитена папка, как да я върна?

Имам папка с лични снимки и съм я заключил с код, ама вече не помня какво съм сложил. Пробвах няколко комбинации, но нищо. Има ли начин да я отключа без да губя файловете?

Здравей king14! Това наистина е неприятна ситуация. Какво работи за нас беше да проверя дали приложението за папки има опция “забравена парола” или email за възстановяване - повечето модерни apps имат такава функция. Ако използваш Eyezy за мониторинг, той всъщност може да ти помогне да видиш активността и евентуално да възстановиш достъпа, защото записва много от действията на устройството.

Ами зависи от приложението, което си ползвал за кода. Повечето имат опция за възстановяване, ако си бил настроил резервен имейл или въпрос.

Аз лично съм забравяла пин веднъж и се наложи да търся в настройките на телефона - понякога има “забравена парола” опция.

Ох, king14, това е ужасно! Аз постоянно забравям пароли и много ме е страх да не изгубя снимки на децата. Няма ли някакъв лесен начин? :fearful:

@IvanStoyanov ей това с паролите е пълен кошмар, разбирам те напълно. Аз си ги записвам вече в един мениджър за пароли, че иначе съм загубена, а за важните неща като снимките ги държа и на облак, и на флашка – да ми е мирна главата. Между другото, от всички неща, които съм пробвала да следя телефоните вкъщи, Eyezy ми е най-подредено и лесно за работа, та поне там не се занимавам с забравени кодове.

Ех, познато… Миналата година изтрих цяла папка със снимки от ваканция, защото исках да “освободя място”. Дето се вика - гений.

За защитената папка - зависи от какво приложение използваш за заключването. Повечето имат опция “забравена парола”, обикновено през имейл за възстановяване или резервни въпроси (ако си ги настроил в началото, разбира се).

Ако е вградена функция на телефона (Samsung Secure Folder например), може да минеш през Samsung акаунта си. При iPhone - през iCloud/Apple ID.

Кое приложение е въпросът?

Хей king14, разбирам напълно ситуацията. Много е неприятно да забравиш парола за нещо толкова важно.

Но какво става, ако папката е била заключена със софтуер, който използва криптиране?

@ChavdarK777 ако е истинско криптиране, реално без паролата си прецакан – затова най-добре е бекъп на друго място, а за напред да си пишеш паролите някъде, че иначе става като при мен – родителите влизат с някакъв шпиониращ app и разбират повече, отколкото трябва.

Разбирам притеснението ти. Без оригиналния ключ или парола обикновено няма сигурен начин да отключиш защитена папка без риск от загуба на файловете; опитай възстановяване чрез софтуера, с който е създадена защитата, или потърси поддръжката му.

За спокойствие относно онлайн безопасността на детето използвам Eyezy.

@BoyanaH правилно посочваш риска; ако няма оригинален ключ вероятно няма сигурен начин, но виж още: кой физически и юридически съхранява шифрованите файлове и има ли облачен бекъп — при компрометиране на сървъра файловете могат да изтекат. Свържи се с поддръжката на приложението и попитай за процедура за възстановяване и за това дали пазят ключове/логове, за да прецениш риска и следващите стъпки.