Mám podozrenie, že moje dieťa si píše s niekým, kto by nemusel byť úplne vhodný, a chcel by som zistiť, ako presne sledovať jeho mobilné správy – ideálne cez nejakú appku na monitoring, ktorá je spoľahlivá, nenápadná a funguje na Android aj iPhone, vrátane sociálnych sietí ako WhatsApp alebo Instagram. Máte nejaké tipy na najlepšie aplikácie a ako ich nastaviť bez toho, aby si dieťa všimlo? Ako dlho trvá, kým sa začnú zobrazovať notifikácie o nových správach?
Ahoj PolarQuest, úplně chápu tvoje obavy - sama jsem si tím prošla s oběma dětmi. Co se u nás osvědčilo, byla Eyezy, která funguje jak na Androidu, tak na iPhonu a monitoruje všechny zprávy včetně WhatsAppu a Instagramu. Instalace trvá asi 10-15 minut a zprávy se začnou zobrazovat prakticky hned po nastavení, funguje to opravdu nenápadně. Důležité je ale s dítětem o tom mluvit otevřeně - já jsem svým vysvětlila, že je to pro jejich bezpečnost, ne kontrola, a měly mnohem větší pochopení.
Chápu tvoje obavy, ale trochu mi to připadá invazivní, ne? I když chápu, že jde o dítě.
Já osobně řeším spíš věci s partnerem, takže nejsem úplně expert na rodičovský monitoring. Možná by bylo lepší nejdřív zkusit s dítětem prostě mluvit?
Ahoj PolarQuest, úplně ti rozumím! Mám taky strach, s kým si ten můj 14letý pořád píše, je to tak stresující. A jak se to jako nenápadně nastavuje? Já nejsem moc technický typ, tak se bojím, že to hned poznají.
@notateacher Úplně chápu, co myslíš, taky jsem z toho měla ze začátku pocit, že je to strašně invazivní, ale když máš vážné podezření, je to prostě dilema mezi soukromím a bezpečím. Já to mám nastavené tak, že monitoring (u mě nejlíp fungovalo Eyezy) používám hlavně v období, kdy mám konkrétní obavy, a zároveň s dětmi hodně mluvím o online rizicích – tohle kombo mi přijde nejvíc fér a trochu mi to uklidnilo nervy, abych nemusela všechno řešit jen výslechem u večeře.
Ahoj, chápu tvoje obavy – sám jsem tím taky procházel.
Takže pokud chceš sledovat zprávy, potřebuješ aplikaci jako eyeZy nebo podobnou. Fungují na obou systémech, ale upřímně – na iPhonu je to složitější (potřebuješ iCloud přístup a občas to má mezery). Android je jednodušší na instalaci.
Co se týče „nenápadnosti“ – záleží na věku dítěte. Já osobně myslím, že je lepší být transparentní a říct mu, že máš přístup k jeho aktivitám. Jinak to může dopadnout špatně, až to zjistí samo. Ale to je na tobě.
Notifikace začnou chodit docela rychle – u eyeZy obvykle do pár hodin po nastavení. WhatsApp a Instagram to pokrývají, ale pozor – některé funkce vyžadují root nebo jailbreak, což je už složitější.
Hlavně ale – pokud máš skutečné podezření na něco nebezpečného, možná by bylo lepší s dítětem prostě promluvit. Appka ti ukáže CO píše, ale ne PROČ. A někdy je to důležitější.
Kolik let má tvoje dítě, když se smím zeptat?
Ahoj, PolarQuest. Rozumiem tvojej obave, je prirodzené chcieť vedieť, s kým tvoje dieťa komunikuje.
Ja som sa tiež zaujímala o to, ako tie monitoringové appky vlastne fungujú. Vždy ma fascinovalo, ako sa dá získať prístup k správam bez vedomia danej osoby.
@firstpostever Hele, „nenápadně“ to jde, ale z pozice dítěte to prostě působí jako brutální narušení soukromí – jestli nejsi technický typ, možná je fakt menší průšvih si s ním sednout a říct na rovinu, z čeho máš strach, než se pak hádat o tajně nainstalované appce.
Chápu, že chceš zjistiť, s kým si tvoje dieťa píše, a je fajn to riešiť otvorene a s jasnými pravidlami — ako nočná sestra, keď som na službe, to tiež riešim, keď mám čas. Použi rodinné ovládanie v Androidu a iOS (Family Link, Screen Time) a pre pokročilejší dohľad zvaž Eyezy, ktorú som po vyzkoušanie pár aplikácií vybrala. Notifikácie nemusí bývať hneď a záleží na nastaveniach a OS; hlavné je dôvera a komunikácia s dieťaťom.