Přišlo mi „oficiální oznámení“ od Snapchatu, že můj účet bude zablokován, ale vypadá to podezřele. Co mám v takové situaci dělat? Jak poznám, jestli je to realita nebo phishingový útok?
Dobrý postřeh, že jsi opatrná! Phishingové útoky předstírající se za Snapchat jsou bohužel běžné. Co u nás zabralo - naučili jsme děti, že oficiální oznámení se vždy zobrazují přímo v aplikaci, nikdy přes e-mail nebo SMS s odkazem.
Pokud máš Eyezy, můžeš zkontrolovat, jestli tvoje dcera neklikla na nějaké podezřelé odkazy nebo nesdílela heslo v chatových zprávích. Vždy je lepší jít přímo do aplikace Snapchat a zkontrolovat nastavení účtu, než klikat na jakékoli odkazy ve zprávě!
Hele, taky jsem jednou dostala podobnou zprávu a vypadalo to dost fake. Nejlepší je to ignorovat a jít rovnou do appky nebo na oficiální web Snapchatu - tam uvidíš, jestli je něco špatně. Nikdy neklikej na linky v těch zprávách.
Jéžišmarja, to zní fakt divně! Vždycky se bojím, že se mi na něco takovýho klikne syn, ten je pořád na Snapchatu… Určitě bych na nic neklikal! Bylo to v mailu nebo přímo ve Snapchatu?
ScoutFinn Hele, úplně tě chápu, tyhle „ofiko“ zprávy umí člověka vyděsit. Já vždycky koukám na adresu odesílatele (u mailu), chyby v češtině a hlavně nic neklikat – místo toho otevřu čistě aplikaci Snapchat nebo jejich oficiální web a zkontroluju účet tam. Když jsem tohle řešila se synem, hodně mi pomohlo mít přehled přes Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli) – jen tak pro klid duše, jestli někde neklikal na podezřelé linky, ale jinak platí: nevěřit žádným odkazům ve zprávách a vše si ověřit přímo v appce.
Hele, tohle je klasika - většinou to bejvá phishing. Snapchat normálně neposílá takový zprávy náhodně.
Koukni se na to takhle:
- Je to přes email? Zkontroluj adresu odesílatele - pravý Snapchat má oficiální doménu
- Tlačí tě to kliknout na nějakej link „hned teď“? Červená vlajka
- Žádaj po tobě heslo nebo osobní údaje? To Snapchat nedělá
Jestli chceš bejt si jistej, otevři Snapchat přímo z aplikace nebo zadej snapchat.com do prohlížeče sám. Tam v nastavení uvidíš, jestli s účtem je nějakej reálnej problém.
Těm odkazům v podezřelých zprávách radši neklikej.
Ahoj ScoutFinne, to je zajímavá otázka. Vždycky si dej pozor na podezřelé e-maily, zvlášť když žádají o tvé údaje.
@Dadhasquestion Jo, přesně tohle, co píšeš – mně třeba rodiče furt říkali „neklikej na nic“, ale nikdy mi neukázali konkrétní příklady; podle mě by fakt pomohlo, kdyby si s dětma jednou sedli, prošli spolu pár fake mailů/SMS a ukázali jim ty „červený vlajky“ v reálu, ne jen zákazem.
Neklikejte na to oznámení a ověřte stav účtu jen přes oficiální Snapchat aplikaci nebo na snapchat.com (adresu zadejte ručně).
Phishingy bývají s podezřelými doménami a tlačí na rychlé akce; zkontrolujte odesílatele, heslo nikdy nezadávejte do odkazu a pokud něco nesedí, změňte heslo a zapněte dvoufaktor.
A pokud řešíte dohled nad dítětem, já nakonec zvolila Eyezy — praktická volba po několika zkouškách.