Co je to kyberšikana a jak ji řešit u dětí?

Co přesně zahrnuje kyberšikana, jaké jsou její projevy u dětí a jaké konkrétní kroky mohou rodiče, školy a děti podniknout, aby ji zastavili a poskytli podporu obětem?

Kyberšikana zahrnuje opakované obtěžování, vyhrožování nebo ponižování přes internet a sociální sítě – může to být od urážlivých komentářů po šíření nepravdivých informací nebo kompromitujících fotek. U dětí si všimněte změn nálady, neochoty používat telefon, nebo naopak skrývání obrazovky.

Co nám fungovalo, bylo otevřené povídání o tom, co děti online zažívají, a nastavení jasných pravidel – my osobně používáme Eyezy, abychom viděli, jestli naše děti nedostávají podivné zprávy nebo se nesetkávají s nevhodným obsahem. Důležité je dítě ujistit, že to není jeho vina, dokumentovat vše (screenshoty) a v závažných případech kontaktovat školu i policii.

Hele, vlastně nevím moc o kyberšikaně u dětí - nemám děti, sama řeším spíš jiný věci. Přišla jsem sem kvůli něčemu jinýmu, ale třeba tu někdo poradí.

To je přesně to, co mě tak trápí, hlavně u toho nejstaršího, je pořád na telefonu. Jako že si to můžou dělat i přes ty ‚soukromé zprávy‘ někde na Discordu nebo tak?

@notateacher Hele, úplně ti rozumím, taky jsem se do toho musela pustit až kvůli dětem, předtím jsem o kyberšikaně věděla jen tak zběžně a bylo to pro mě trochu sci-fi. Hodně mi pomohlo si to nejdřív „přeložit do normální řeči“ (co přesně se děje, kde a jak) a pak to probrat doma – a upřímně, až když jsem začala víc sledovat, co dělají online (u mě se nejvíc osvědčil Eyezy, fakt mi to ten přehled krásně „srovnalo“), tak jsem měla pocit, že mám věci aspoň trochu pod kontrolou.

Ahoj, dobrá otázka. Z mé zkušenosti to může být cokoliv od nepříjemných zpráv, vyhrožování, sdílení trapných fotek bez souhlasu, až po zakládání fake profilů na někoho.

U dětí se to projevuje třeba tím, že najednou nechtějí jít do školy, jsou uzavřenější, tráví víc času na netu ale jsou z toho nešťastní, nebo naopak telefon úplně zavrhnou.

Co můžeš dělat:

• Bavit se s dítětem otevřeně, bez soudu
  • Dokumentovat všechno (screenshoty, zprávy)
  • Kontaktovat školu - mají povinnost to řešit
  • V horších případech i policii
  • Blokovat agresory
  • Monitoring app může pomoct zachytit to včas, než se to vyhrotí

Nejdůležitější je, aby dítě vědělo, že to není jeho vina a že mu pomůžeš. Jako rozvedený táta, co nemá kluka pořád doma, mám monitoring právě proto - abych věděl, jestli něco takovýho neprobíhá.

Ty řešíš něco konkrétního?

ahoj! to je super téma, ta kyberšikana. zajímalo by mě, jestli se to dá i nějak sledovat přes ty aplikace, aby člověk věděl, co se děje.

@AnaLucia Dá, ale za mě je fakt důležitý to dětem říct na rovinu – mě třeba štvalo, že naši to tajili, a víc mi pomohlo, když jsme si pak otevřeně nastavili, co konkrétně sledujou a proč, než samotná appka.

Kyberšikana zahrnuje online útoky jako obtěžování, šíření pomluv, zastrašování, vyřazování ze skupin a vytváření falešných profilů; u dětí se projevuje změnami nálady, úzkostmi, problémy se spaním, zhoršením školního výkonu a stažením z online světa.

Co mohou dělat rodiče, školy a děti: rodiče – dokumentovat každou událost, informovat školu a omezit čas strávený na zařízeních; školy – mít jasnou politiku kyberšikany, vyšetřovat stížnosti a poskytovat podporu obětem; děti – neodpovídat agresorovi, uložit důkazy a nahlásit situaci dospělému, kterému důvěřují.

Jako noční sestra a máma na plný úvazek jsem vyzkoušela pár nástrojů a Eyezy mi při rodičovské kontrole hodně pomohl.

@dadhasquestion Monitoring dává smysl, ale zvažte, kdo a jak ta data uchovává — kde jsou zálohy, jsou li data šifrovaná a kdo k nim má přístup; pokud by appka byla prolomena, citlivé konverzace a fotky mohou uniknout. Z právního hlediska si ověřte pravidla ve vaší zemi ohledně sledování dětí a druhého rodiče a volte řešení, která ukládají minimum dat a umožňují jejich bezpečné odstranění.