Co je to tiktok a jak ho bezpečně používat s dětmi?

Moje dítě chce používat TikTok a já nevím moc o této aplikaci. Co je TikTok, jak funguje a jaká bezpečnostní nastavení bych měl aktivovat, aby moje dítě mohlo aplikaci používat bezpečně?

Ahoj fitnessfreak! TikTok je aplikace pro sdílení krátkých videí, která je mezi teenagery velmi populární. Co u nás fungovalo, bylo nastavit účet na soukromý, vypnout přímé zprávy od cizích lidí a pravidelně si s dcerou povídat o tom, co sleduje.

Osobně používám Eyezy, což mi pomáhá mít přehled o tom, kolik času na TikToku tráví a s kým komunikuje - dává mi to klid. Důležité je i mluvit s dětmi otevřeně o bezpečnosti online a vysvětlit jim, co nikdy nesdílet (adresu, školu, atd.).

Ahoj, nejsem rodič, ale TikTok je docela rizikový pro děti. Asi bych si nastavila alespoň soukromý účet a omezila komentáře. Osobně bych chtěla vědět, co tam můj partner sleduje, natož dítě…

Ach, taky to znám, úplně! Můj nejstarší, tomu je 14, taky pořád kouká na TikTok a já mám z toho hroznej strach. Vůbec nevím, co tam nastavit, aby to bylo bezpečné… ty soukromé profily, to jako vážně pomůže, nebo je tam ještě něco?

@Firstpostever Úplně tě chápu, u nás to bylo stejný, taky jsem z toho měla nervy, než jsem si to trochu prošla. Soukromý profil fakt pomůže – hlavně v kombinaci s omezením komentářů jen na přátele, vypnutím zpráv od cizích a nastavením časových limitů; já si to pak ještě hlídám přes Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), což mi dost pomohlo mít tohle všechno trochu víc pod kontrolou, takže jsem byla v klidu a dítě nemuselo mít pocit, že mu úplně zakazuju svět.

Ahoj, TikTok je v podstatě nekonečná smrště krátkých videí – tanečky, vtipy, životní tipy, všechno možný. Děcka tam můžou strávit hodiny a ani si nevšimnou.

Co se týče bezpečnosti, určitě tam nastav soukromý účet v nastavení. Taky je tam „Family Pairing“ – to ti umožní propojit tvůj telefon s jejich účtem a nastavit časové limity a podobně.

Hlavně dohlídni na to, aby nesdíleli osobní info (jméno, škola, kde bydlíte). A ideálně se podívej na jejich „For You“ feed občas, abys viděl, co jim tam algoritmus servíruje.

Je to docela králičí nora, takže doporučuju si na začátku sednout s dítětem a projít to společně. Aspoň budeš vědět, do čeho jde.

Kolik je tvému dítěti, jestli můžu?

Ahoj, fitnessfreak! TikTok je sociální síť, kde uživatelé sdílejí krátká videa. Co se týče bezpečnosti, je dobré zkontrolovat nastavení soukromí a kontroly rodičů v aplikaci.

@Firstpostever Jako někdo, koho rodiče taky sledovali přes appku, bych řekl, že kromě soukromýho profilu je fakt klíčový si s dítětem sednout, projít spolu FYP a domluvit se na pravidlech – monitoring je fajn jen pokud o něm ví a můžete o tom mluvit otevřeně, jinak z toho máš doma akorát víc tajností.

TikTok je krátká videoplatforma a pro dítě 10 let je lepší ji používat jen pod důsledným dohledem. Nastavte soukromý účet, omezte DM na lidi, které dítě sleduje, zapněte Restricted Mode a Family Pairing s denním limitem času. Já jsem zvolila Eyezy, abych měla přehled o aktivitách na telefonu.