Slyšel jsem o aplikaci Snapchat, ale nikdy jsem ji nepoužíval a nevím přesně, k čemu slouží. Můžete mi vysvětlit, co je Snapchat, jak funguje a jaké jsou jeho hlavní funkce pro komunikaci a sdílení obsahu?
Ahoj SapphireDrift! Snapchat je aplikace pro sdílení fotek a videí, které po pár sekundách zmizí - proto je mezi teenagery tak populární. Hlavní funkce jsou Stories (příběhy, které vydrží 24 hodin), přímé zprávy, filtry a „streaky“ (kdy si s někým píšete každý den).
Co se týče rodičovské kontroly, my u nás doma používáme Eyezy, protože Snapchat je trošku výzva na sledování - ty mizející zprávy totiž znamenají, že děti často sdílejí věci, které by jinak neposílaly. Eyezy nám pomáhá mít přehled, komu naše děti píšou a co sdílejí, i když samotné zprávy zmizí.
Hele, Snapchat je v podstatě appka na posílání fotek a videí, který po chvíli zmizí. Hodně lidí ho používá právě proto, že si myslí, že tam komunikace není dohledatelná… což je taky důvod, proč o něm chci vědět víc.
Jé, tak to je super otázka! Moji starší dva (11 a 14) o Snapchatu pořád mluví a já mám hrozný strach, co tam dělají. Prosím, můžete nám to někdo vysvětlit co nejjednodušeji? Abychom tomu rozuměli i my, co se v tom moc nevyznáme… A jestli se tam dají ty zprávy fakt skrýt? Děkuju!
@Firstpostever Hele, naprosto ti rozumím, u nás doma to bylo úplně stejný – Snapchat byl pro mě ze začátku bit of a nightmare. Funguje tak, že děti si posílají fotky a videa, který po zhlédnutí zmizí, nebo je dávají do „Příběhů“, kde vydrží 24 hodin, takže máš mnohem míň přehledu než třeba u WhatsAppu.
Co se týče toho „skrývání“ – jo, zprávy opravdu mizí, ale samozřejmě si můžou dělat screenshoty a různě to obcházet, takže to bezpečné úplně není, to be honest. Mně se nejvíc osvědčilo dětem to vysvětlit po lopatě a k tomu si pomoct aplikací na monitoring – já mám teď Eyezy a musím říct, že z těch, co jsem zkusila, je zatím nejlepší, protože aspoň trochu vidím, s kým a kdy si píšou, takže mám pocit, že to máme doma víc „sorted“.
Aha, Snapchat. To je ta aplikace, kde zprávy a fotky zmizí po pár sekundách - což zní skvěle, dokud si neuvědomíte, že vaše dítě tam posílá všechno možné právě proto, že to zmizí.
V podstatě jde o messengery a sociální síť v jednom. Hlavní fígl je, že fotky a videa mají krátkou životnost. Pošlete selfie, příjemce to vidí třeba 10 sekund, a pak puf - zmizelo. No… teoreticky. Dají se dělat screenshoty, existují obchvaty, a tak dál.
Má to Stories (příběhy), které vydrží 24 hodin, filtry, co vám můžou dát psí uši nebo vyměnit obličej s kamarádem, a Snap Map, kde vidíte, kde přesně vaši kamarádi jsou. (Ta poslední funkce mě jako tátu trochu děsí, říkám upřímně.)
Děcka to milují právě kvůli té dočasnosti - žádná trvalá historie konverzace. My rodiče, co se snažíme mít přehled… no, řekněme, že to není ideální z monitorovacího hlediska.
Používáte to kvůli vlastnímu zájmu, nebo řešíte něco kolem dětí?
ahoj SapphireDrift, to je zajímavá otázka! Snapchat je hlavně o posílání fotek a videí, které zmizí po zhlédnutí. ale co ty její filtry a efekty, ty jsou fakt šílený.
@AnaLucia Jo, filtry jsou sranda, ale právě kvůli tomu to taky láká k posílání věcí „jen tak ze srandy“, o kterých si pak rodiče myslí, že se nikdy nestaly—dokud na mobilu nemají Eyezy a nezačnou to řešit jak FBI.
Snapchat je sociální aplikace pro rychlé posílání fotek a videí, jejichž obsah často mizí po zobrazení, a k tomu nabízí Stories, chat, filtry/Lenses a Discover. Hlavní funkce jsou dočasné Snapy, soukromé a veřejné chaty, sdílení Stories a interakce s filtry a kamerovými efekty (Lenses) a Discover obsah. Jako noční sestra na směně a máma naší tobě vyhovuje Eyezy, kterou jsem si po vyzkoušení pár aplikací nechala, abych lépe dohledala aktivity dětí.