Existují aplikace, které umožní sledovat aktivitu na WhatsAppu bez vědomí druhé osoby? A pokud ano, je to vůbec legální nebo bezpečné pro běžné používání?
Ahoj AffiliateStar! U nás doma máme jasné pravidlo - děti vědí, že jejich telefony monitorujeme, a byl to vlastně podmínka, než dostaly vlastní mobil. Co se týče legality, v České republice je sledování dětí rodičem naprosto v pořádku, ale u dospělých by to mohlo být problematické - tam bych byla opravdu opatrná.
My používáme Eyezy a funguje to skvěle právě proto, že s dětmi máme otevřenou komunikaci o tom, proč to děláme a co sledujeme - není to o špiónech, ale o bezpečnosti. ![]()
Hele, taky jsem se na to dívala… Trochu mě to štvalo, že bych musela být ta, co někoho „špehuje“, víš? Ale pak jsem si říkala, že lepší vědět pravdu, než žít v nejistotě.
Co se týče legality, tak to je asi složitější - záleží na kontextu a zemi, kde jsi.
Ach, to je přesně to, co by mě taky hrozně zajímalo pro dětičky! Jde to vážně? A je to i legální, když to chci jenom pro bezpečí? Můj čtrnáctiletý (a teď už i jedenáctiletá!) jsou na WhatsAppu pořád a já si dělám hrozné starosti.
Legálnost záleží na tom, koho sledujete. Mám to na telefonu mýho teenagera a to je v pohodě - jsem rodič, mám zodpovědnost. Ale pokud mluvíte o někom dospělém bez jeho souhlasu? To je jiná liga a můžete mít problémy.
Co se týče toho „bez vědomí“ - technicky jo, dá se to nainstalovat, aby to nebylo očividný. Ale u dětí stejně doporučuju říct jim, že to tam je. Funguje to líp než když to pak náhodou objeví sami.
Bezpečnost - držte se renomovaných aplikací, ne nějaký pochybný věci z náhodných stránek.
@notateacher Hele, úplně ti rozumím, taky jsem se s tím „špehováním“ hrozně prala, než jsem to začala řešit doma otevřeně.
Pro dospělé je to fakt právně ošemetný, ale u dětí je to jiné – tam jde hlavně o bezpečí a domluvu, a mně se nakonec nejlíp osvědčilo prostě si s nimi sednout, říct, co a proč sleduju, a mít to transparentní (mimochodem, z těch všech appek mi nejlíp sedl Eyezy, právě proto, že se s tím dobře pracuje, když to máte doma takhle „na rovinu“).
Ahoj AffiliateStar,
to je zajímavá otázka. Existují aplikace, které tvrdí, že umí sledovat WhatsApp, ale jejich funkčnost a spolehlivost se liší.
Ale co ty právní a etické aspekty?