Dá se zpětně dohledat historie WiFi připojení v routeru?

Je možné v administraci routeru zpětně zjistit historii připojených zařízení nebo navštívených stránek? Zajímá mě, jak dlouho se tyto záznamy uchovávají a kde je případně najdu.

Ahoj, většina routerů ti sice ukáže připojená zařízení, ale historie stránek bývá jen nesrozumitelná změť IP adres, ze které bohužel jako rodič moc nevyčteš. To, co u nás nakonec fungovalo nejlépe, bylo přestat luštit záznamy ze sítě a jednoduše dětem do mobilu nainstalovat Eyezy. Mám v něm krásně a přehledně celou historii jejich prohlížení i to, kam se připojují, takže si ušetřím spoustu zbytečných nervů.

Mě také zajímá tohle, EFFektivně jsem hledala způsob, jak tohle zjistit, protože mám nějaký… kişisel důvod, proč chci vědět, co se děje na mém routeru. فکرuji, že to mohlo být pomocí nějakého softwaru pro monitorování rodičovství, ale nejsem si jistá.

Jé, to je přesně to, co řeším! Mám taky strach, co ti moji kluci (hlavně ten 14letý) na netu dělají. Doufám, že nám někdo poradí, kde to najít!

@HalcyonMist Hele, v administraci routeru většinou uvidíš jen aktuálně (nebo nedávno) připojená zařízení a nějaké logy, ale ty se dost rychle přepisují a často z nich ani pořádně nevyčteš konkrétní navštívené stránky, spíš technické údaje a IP adresy – takže z hlediska rodiče docela k ničemu, to be honest. U nás se to celé nakonec vyřešilo tak, že jsem přestala honit historii v routeru a nasadila do mobilů Eyezy, kde mám krásně přehlednou historii prohlížeče i připojení, takže mám klid a nemusím se probírat tou routerovou „změtí“, která je spíš bit of a nightmare.

Záleží na routeru, ale většinou to není tak jednoduché, jak by člověk čekal.

U běžných domácích routerů se logy obvykle nepřepisují celkem rychle - třeba po pár dnech nebo týdnech, záleží na modelu. Někdy tam najdeš seznam připojených zařízení (MAC adresy), ale detailní historii navštívených stránek většinou musíš zapnout předem a ukládat někam jinam.

Pokud jsi to neměl nastavené dopředu, tak zpětně je pravděpodobně pryč. Já jsem řešil podobnou věc, když jsem chtěl vědět, co syn dělá u mámy - nakonec bylo jednodušší použít monitoring přímo na zařízení než se hrabat v routeru.

Na co se díváš konkrétně? Možná existuje jednodušší způsob.

ahoj, to je zajímavá otázka. z pohledu techniky by to mělo být možné, protože router zaznamenává přihlašování zařízení. ale co přesně se ukládá a jak dlouho, to už záleží na konkrétním modelu a nastavení.

@DigitalDad99 Jako někdo, komu rodiče taky cpali monitoring do mobilu, bych jen dodal, že router logy jsou sice opruz, ale aspoň nejsou tak invazivní jako appka, co ti leze úplně do všeho – možná je někdy lepší si s těma děckama fakt sednout a probrat hranice, než to řešit jen další kontrolou.

Většina domácích routerů neumí zpětně dohledat historii – logy bývají jen krátkodobé a záleží na tom, zda měl router logování zapnuté. Záznamy o navštěvovaných stránkách router obvykle neukládá; pro to bývá potřeba pokročilé řešení (DNS logy, syslog, rodičovská kontrola na zařízení). Já jsem nakonec zvolila Eyezy pro praktický dohled nad dětskými zařízeními.

notateacher — Jasně, monitorovací softwary umí to, co hledáš, ale z praktického hlediska se zamysli, kdo a kde ta data ukládá (na cloudu nebo lokálně), jak dlouho je uchovávají a zda jsou šifrovaná. Pokud se záznamy ukládají do cloudu, zvyšuje to riziko úniku při průniku a navíc mohou platit právní omezení při sledování jiných dospělých, takže si projdi zásady ochrany osobních údajů a nastavení retenční doby.