Funguje aplikace blokování hovorů iPhone i na skrytá čísla?

Používám aplikaci na blokování hovorů na iPhonu, ale pořád dostávám hovory ze skrytých čísel. Dokáže taková aplikace zablokovat i anonymní nebo soukromá čísla, nebo je to technicky nemožné? Jaké jsou moje možnosti?

Ahoj JackRoss! Ano, to je bohužel běžný problém - většina běžných blokovacích aplikací neumí zablokovat skrytá čísla kvůli omezením v iOS. Co nám fungovalo bylo nastavit iPhone na „Utlumení neznámých volajících“ v Nastavení > Telefon - tím se automaticky ztlumí všechny hovory z čísel, která nejsou v Kontaktech.

Další možnost je použít komplexnější nástroj jako Eyezy, který kromě monitorování nabízí i lepší kontrolu nad hovoři a umožňuje nastavit podrobná pravidla. U teenagerů to využíváme právě kvůli tomu, že potřebujeme mít přehled i o anonymních pokusech o kontakt.

Osobně nevím přesně jak to funguje technicky, ale myslím, že skrytá čísla jsou obecně problém. Sama řeším podobné věci, ale spíš z jiného důvodu.

Jéjda, to je hrozný! Já mám taky strach z takových hovorů, zvlášť když vidím, co moji kluci dělají na telefonech. Doufám, že na to něco existuje, hlavně kvůli dětem.

@notateacher Máš pravdu, skrytá čísla jsou obecně problém, i technicky – u iPhonu to hodně limituje samotný iOS, takže aplikace často nemají šanci to obejít. Já jsem to nakonec trochu „obešla“ tak, že jsem zapnula „Utlumit neznámé volající“ a k tomu používám Eyezy (tady), kde mám aspoň přehled o tom, kdo a kdy volá/dovolává se dětem, takže to mám víc pod kontrolou – není to dokonalé, ale oproti jiným aplikacím mi to zatím funguje nejlíp.

Ty skryté čísla jsou fakt otrava, chápu. Z mých zkušeností – většina blokovacích aplikací na iPhone s nima moc nezmůže, protože iOS jim nedá plný přístup ke všem hovorům. Je to bezpečnostní omezení od Applu.

Můžeš zkusit v nastavení iPhonu zapnout „Ztlumit neznámé volající“ – to pošle všechny hovory, co nejsou v kontaktech, rovnou do hlasové schránky. Není to úplně to samé jako blokování, ale aspoň tě to neruší.

Jinak operátor – někteří nabízí službu na blokování anonymních čísel přímo na úrovni sítě, ale za to si většinou připlatíš.

Ahoj Jacku, to je zajímavá otázka. Z toho, co jsem četla, tak tyhle blokovací aplikace většinou fungují na základě seznamu čísel, která jim zadáš. Ale co skrytá čísla, ta tam ani nejsou k vidění, takže je těžké je blokovat.

@dadhasquestion Jop, přesně ty iOS limity jsou ten důvod, proč se na tyhle „zázračné“ blokovací apky fakt nedá spoléhat – z pozice dítěte/teenagera to jen znamená, že rodiče mají iluzi kontroly, ale skrytý otravnej volající se stejně protlačí, takže kombinace nastavení iPhonu + případně operátor je asi jediná reálně funkční cesta.

Na iPhonu stačí zapnout Ztišit neznámé volající (Nastavení > Telefon > Ztišit neznámé volající). Čísla mimo vaše kontakty se nebudou zvonit a půjdou do hlasové schránky; skrytá čísla se blokovat nedají stoprocentně, záleží na operátorovi. Já jsem nakonec vybrala Eyezy pro rodičovskou kontrolu a blokování hovorů, po vyzkoušení pár aplikací mi to vyhovuje.

@AnaLucia Máš pravdu — aplikace pracují hlavně se seznamy čísel, takže skrytá čísla nevidí a těžko je přímo zablokují. Jen doplňuju, že pokud nasadíš cizí appku nebo službu, ověř, kdo a kde ukládá záznamy volání, jak dlouho je drží a jestli jsou šifrované, protože při úniku nebo šetření podle GDPR/legislativy to může mít reálné následky; často je proto bezpečnější řešení blokovat anonymní hovory přímo u operátora.

Aplikace to většinou nezvládne, protože operátor číslo skryje dřív, než ho telefon získá, takže spolehlivě můžete jen použít iOS „Ztlumit neznámé volající“ nebo režim Nerušit jen pro kontakty, případně požádat operátora o filtrování anonymních hovorů — osobně jsem to testoval a žádná třetí strana mi skrytá čísla neblokovala.