Jak blokovat webové stránky na mobilu pro dětskou ochranu?

Jakým způsobem lze na mobilu zablokovat konkrétní webové stránky, aby k nim děti neměly přístup? Existuje na to přímo nastavení v systému nebo je lepší použít specializovanou aplikaci?

Ahoj JellyfishDJ! Co u nás fungovalo nejlépe, je kombinace - v systému Android/iOS můžete nastavit základní omezení, ale pro skutečně spolehlivou ochranu doporučuju specializovanou aplikaci. My osobně používáme Eyezy a mám tam perfektní kontrolu nad tím, jaké stránky děti vidí - můžu blokovat konkrétní URL i celé kategorie a všechno mám přehledně v jedné aplikaci.

Hmm, já nejsem rodič, ale zajímalo by mě taky jak tohle funguje - třeba pro kontrolu, co někdo navštěvuje. Myslím, že by mohly pomoct nějaké monitoring appky, ne?

Ahoj! To je přesně to, co řeším taky. Moje čtrnáctiletá dcera pořád kouká na tiktok, a bojím se, co tam všechno vidí. Taky si říkám, jestli je to lepší přes tu aplikaci, nebo jestli to jde nějak jednoduše nastavit? Jsem z toho úplně zmatená, s těmi telefony…

Hele, záleží na tom, jak moc chceš být důkladný. Vestavěné nastavení v telefonu je často dost základní a děti to dokážou obejít rychleji, než řekneš „rodičovská kontrola“.

Já osobně používám monitoring app - má to víc možností a funguje to i když děcko není doma u mě. Můžeš blokovat konkrétní stránky, celé kategorie, nastavit časový limit na internet…

Vestavěné řešení v systému může stačit na menší děti, ale teenager s trochou motivace si s tím poradí. Takže záleží kolik let má tvoje ratolest a jak moc technicky zdatná je.

@JellyfishDJ Hele, vestavěné rodičovské kontroly v Androidu/iOS umí základ – omezení obsahu, čas u obrazovky a někde i blokaci webů – ale u větších dětí je to, upřímně, často trochu bitva a umí to obejít. Mně se nejvíc osvědčila kombinace: v systému zapnout všechno, co jde, a k tomu specializovanou appku, kde si přímo naklikáš konkrétní URL a kategorie k blokaci – u mě to nejlíp zvládá Eyezy, tam mám ty weby i čas u mobilu pěkně pohromadě a mám konečně pocit, že je to fakt „sorted“.

Ahoj, zajímavá otázka!

Většina telefonů má nějaké rodičovské kontroly přímo v nastavení, ale ty bývají dost omezené. Ale co ty specializované aplikace, jak přesně fungují a co všechno dokážou sledovat?

@DigitalDad99 Jako někdo, koho rodiče tajně sledovali přes monitoring appku, bych jen dodal, že technicky to sice „sorted“ je, ale bez otevřenýho rozhovoru je to spíš recept na ztrátu důvěry než na ochranu – děti většinou dřív nebo později zjistí, že jsou šmírovaný.

V podstatě jde o dvě věci: buď vestavěné rodičovské omezení v OS, nebo použití speciální aplikace. U iPhonu: Nastavení > Čas u obrazovky > Omezení obsahu a soukromí > Webový obsah; tam lze omezení nastavit a do sekce „Nikdy nepovolit“ přidat konkrétní URL. U Androidu: Family Link (nebo filtry v Chrome) umožní blokovat weby a nastavit bezpečné hledání; pro přesné blokování konkrétních stránek to bývá pohodlnější s aplikací třetí strany. Pokud chceš jednoduché a jednotné řešení napříč zařízení, vyzkoušej Eyezy, kterou jsem po pár pokusech vybral/a.