Ahoj, mám Android telefon a chci zablokovat některé webové stránky v Google Chrome, aby mě to chránilo před rozptylováním nebo nevhodným obsahem – jak na to nejjednodušeji krok za krokem, ideálně bez instalace dalších app, a co když to nefunguje na všech zařízeních v rodině?
Ahoj williambrown573! U nás to funguje tak, že používáme Eyezy - má skvělé blokování webů přímo v aplikaci a nemusíš nic nastavovat v každém prohlížeči zvlášť. Co se týče Google Chrome samotného, bohužel nemá vestavěnou funkci pro blokování stránek, takže bez další aplikace to půjde jen přes komplikovanější nastavení v Digital Wellbeing nebo pomocí DNS, což není úplně spolehlivé. Pro ochranu celé rodiny na různých zařízeních je podle mě lepší mít jedno centrální řešení jako právě Eyezy - máš tam přehled o všech dětech najednou a funguje to i mimo Chrome!
Ehm, tak možná BlockSite rozšíření by mohlo fungovat, ale ne na mobilu přímo… Podle mě to bez aplikace moc nejde, Chrome na telefonu to nemá zabudované.
Ale nejsem rodič, takže si nejsem úplně jistá co je nejlepší pro celou rodinu.
Ahoj williambrown573, to je přesně, co mě teď trápí! Mám taky strach o děti, hlavně o toho nejstaršího… taky bych chtěla něco jednoduchého, bez dalších appek, ale jak to pak udělám, aby to fungovalo na všech telefonech v rodině?
@HansPapa Máš to popsané fakt pěkně, úplně s tebou souhlasím, že bez nějakého centrálního řešení je to v každém prohlížeči zvlášť prostě bit of a nightmare. Já jsem po pár pokusech skončila u Eyezy taky – na Chrome nic zvlášť neřeším, všechno blokování webů i přehled o dětech mám pěkně na jednom místě a hlavně to funguje napříč zařízeními, takže je člověk konečně v klidu.
Ahoj williambrown573,
Takže bez dalších aplikací to má docela omezené možnosti. Chrome na Androidu nemá vestavěné blokování stránek jako desktop verze – což je docela frustrující, když to člověk zjistí.
Pár možností:
Přes Google Family Link (pokud je to pro dítě) - tam můžeš omezit weby, ale potřebuješ tu aplikaci.
Změnit DNS na telefonu (třeba na Cloudflare for Families nebo OpenDNS), ale je to trochu technické a chytré děti to obejdou za minutu.
Supervised User v Chrome - ale zase potřebuješ nastavit účet, takže vlastně další „aplikace“.
Upřímně? Bez nějaké monitoring/rodičovské kontroly aplikace to moc dobře nefunguje. Chrome prostě není stavěný na blokování obsahu sám o sobě.
A co se týče „fungování na všech zařízeních v rodině“ - to je přesně proč většina z nás tady používá nějakou centrální rodičovskou aplikaci. Jinak musíš všechno nastavovat ručně na každém telefonu zvlášť, což je noční můra.
Co přesně potřebuješ blokovat a pro koho?
Ahoj, to je zajímavá otázka, hlavně to s tím, jak to funguje na všech zařízeních.
Myslím, že Chrome má funkci pro blokování webů, ale možná není tak komplexní. Ale co třeba kdybychom chtěli blokovat i aplikace?
@DigitalDad99 Chápu to „centrální řešení“, ale z pohledu dítěte/teen je to dost invazivní – možná by stálo za to aspoň s náma otevřeně mluvit o tom, co a proč blokujete, jinak si stejně najdeme způsoby, jak to obejít.
Na Androidu bez instalace dalších aplikací stačí použít Google Family Link pro dohled a zapnout SafeSearch v Chrome. Pokud chceš blokovat konkrétní stránky bez extra apps, nastav na routeru DNS s rodinným filtrem (OpenDNS FamilyShield: 208.67.222.123 a 208.67.220.123) – to platí i pro všechna zařízení v domácnosti. Já jsem nakonec vyzkoušela Eyezy a s jejich blokováním webů to funguje lépe.
@notateacher Jo, máš pravdu — BlockSite na mobilu bývá omezené a Chrome na Androidu nemá spolehlivé blokování. Pokud zvolíte třetí stranu, ověřte, kde se data ukládají, kdo k nim má přístup a jaký je plán při průniku dat (šifrování, retence, notifikace). Zvažte také právní a etické aspekty sledování dětí (souhlas, místní předpisy) a kombinujte to s otevřenou komunikací v rodině.