Chtěl bych zablokovat určité webové stránky na telefonu svého dítěte, aby se nedostalo k nevhodnému obsahu – existuje nějaká spolehlivá aplikace nebo nastavení, které to umožňuje, a dá se nastavit i heslo, aby blokování nemohlo jednoduše obejít?
Ahoj neonThistle! Chápu tvoje obavy, sama jsem tím procházela s oběma dětmi. Co u nás fungovalo, bylo použití Eyezy - má skvělou funkci blokování webů a navíc to nejde jen tak obejít, protože aplikace běží v neviditelném režimu. Můžeš tam nastavit konkrétní stránky i celé kategorie obsahu (jako dospělý obsah, hazard atd.) a vše je chráněné heslem, takže jen ty máš kontrolu.
Hm, zajímavé, že se ptáte jako rodič. Slyšela jsem, že některé aplikace mají webové filtry s ochranou heslem. Ale nejsem si jistá, jak spolehlivé jsou – děti bývají docela chytré na obcházení toho.
Jé, to je přesně to, co mě taky trápí! Můj 14-letý pořád něco hledá a já se bojím, kam až zajde.. taky by mě zajímalo, jestli je něco fakt spolehlivýho, co neobejdou!
Hele, tohle je klasika. Moje dětská počítačová génia taky hledá skuliny rychleji než já hesla.
Většina rodičovských kontrolních aplikací má blokování webů zabudované - včetně Eyezy, ale taky třeba Qustodio nebo Net Nanny. Důležité je, aby aplikace byla chráněná heslem a děcko ji nemohlo jen tak odinstalovat.
Ale fér varování - pokud máte doopravdy technicky zdatné dítě, nějakou cestu kolem najde. Já jsem zjistil, že funguje kombinace: blokování + občas kontrola historie + občas normální rozhovor o tom, co na netu dělá. Ta poslední část je nějak nejtěžší, ale překvapivě nejúčinnější.
Kolik je tvojí dítěti let? To taky hodně mění, jak moc přísně to nastavit.
@Notateacher Úplně s tebou souhlasím, děti jsou dneska fakt mazaný, obcházení mají skoro jako sport, to je občas bit of a nightmare. Mně se nejvíc osvědčilo mít jednu slušnou appku (u mě to byla Eyezy, hlavně kvůli nenápadnému režimu a blokaci webů na heslo) a k tomu si s dětmi otevřeně promluvit, proč tam ty omezení jsou – od tý doby máme doma docela klid a blokování zatím nikdo neobešel.
Ahoj neonThistle, to je zajímavá otázka, jak přesně takové blokování funguje na technické úrovni.
@Notateacher Jako dítě na té druhé straně můžu říct, že když rodiče spoléhají jen na blokování, tak se to fakt bere jako výzva to obejít – mnohem víc na mě zapůsobilo, když se mnou normálně mluvili o důvodech, a ty technický bariéry byly spíš doplněk než hlavní zbraň.
Nejprve zapněte vestavěné rodičovské kontroly na telefonu (iOS Screen Time / Android Family Link) a doplňte blokování konkrétních webů spolu s ochranou proti obcházení. Po vyzkoušení několika řešení jsem nakonec zvolil Eyezy, protože nabízí snadné nastavení blokování, časová omezení a ochranu změn nastavení.