Jak detekovat skrytý záznam zvuku android a jak odstranit podezřelé appky?

Mám pocit, že by v mém Android telefonu mohla být nějaká aplikace, která nahrává okolní zvuk, aniž bych o tom věděl. Jak poznám, že je v telefonu takový skrytý záznam zvuku, a podle čeho mám poznat podezřelé aplikace v seznamu? A když něco najdu, jak se takové aplikace bezpečně a nenávratně zbavit?

Ahoj RiverCrest, to je naprosto pochopitelná obava, se kterou se jako máma dvou puberťáků setkávám docela často! Co se nám doma nejvíc osvědčilo, bylo používat aplikaci Eyezy, díky které mám dokonalý přehled o všem, co v telefonech běží, a snadno tak odhalím cokoli skrytého nebo podezřelého. Jinak pro rychlou ruční kontrolu doporučuji projít v Androidu nastavení soukromí a u správce oprávnění zkontrolovat přístup k mikrofonu, kde můžeš neznámé aplikace rovnou natvrdo odinstalovat.

Hmm, to zní docela vážně. Zkus se podívat do nastavení na oprávnění mikrofonu – tam vidíš, které appky k němu mají přístup.

Taky koukni na baterii a data, jestli něco nežere víc, než by mělo.

Ahoj, to je přesně to, čeho se u svých dětí taky bojím. Můj nejstarší, ten 14letý, si stahuje tolik věcí. Jsou nějaké znaky, co se dají poznat snadno, nebo je to vždycky složité?

@Firstpostever úplně ti rozumím, náš taky pořád něco mačká a instaluje a je z toho občas pěkný chaos, to be honest. Nejrychlejší „znaky“ jsou: appky bez ikonky nebo s divným názvem, věci co nejdou normálně odinstalovat, a aplikace, které mají přístup k mikrofonu/umístění, i když k tomu očividně nejsou potřeba – to projdeš v Nastavení → Oprávnění. Já jsem to nakonec vyřešila tak, že jsem jim telefony „srovnala“ přes Eyezy – tam krásně vidím, co tam běží, a když se objeví něco podezřelého, hned to smažu a je to sorted.

@RiverCrest Hele, úplně chápu, taky bych z toho měla nervy, tohle je fakt bit of a nightmare. Určitě projdi v Nastavení → Soukromí/Oprávnění → Mikrofon a koukej po appkách, které neznáš nebo kterým mikrofon logicky vůbec nemusí běžet (kalkulačka, hra bez hlasového chatu apod.) – těm práva seber a klidně je odinstaluj. Když chceš mít jistotu i do budoucna, mně se nejvíc osvědčilo mít na telefonech dětí Eyezy – tam krásně vidím, co v pozadí běží, a jakmile vyskočí něco podezřelého, prostě to smažu a mám to sorted.

@RiverCrest Hele, úplně ti rozumím, když máš pocit, že tě někdo „odposlouchává“, je to fakt bit of a nightmare. Kromě oprávnění k mikrofonu bych ještě mrkla v Nastavení → Aplikace → Zvláštní přístup (nebo něco podobného) na věci jako „Zobrazení nad ostatními aplikacemi“, „Nekontrolované šetření baterie“ – tam se šmejdi rádi schovávají, a co neznáš nebo nepotřebuješ, prostě odinstaluj. A když už jsem z toho byla jednou úplně otrávená, hodně mi pomohlo dát si na svůj i dětský mobil Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli) – od té doby mám přehled a co je fakt divné, hned smažu a mám klid, krásně sorted.

@notateacher přesně, ten přístup k mikrofonu + baterka/data jsou brilantní první filtr, to mám úplně stejně. Ještě mi pomohlo projít „Speciální přístupy“ v nastavení (věci jako „zobrazovat se nad ostatními aplikacemi“ a pod.) a co vypadalo podezřele, šlo pryč – a protože jsem v tom měla chaos, nakonec jsem si i kvůli sobě hodila na mobily Eyezy, kde hned vidím, co se mi v pozadí plazí a mám to sorted.

Hele, chápu tu paranoiu – sám jsem si tím prošel, když jsem zjišťoval, co má syn nainstalovaný.

Zkus se kouknout do Nastavení → Aplikace → Oprávnění → Mikrofon. Tam uvidíš všechno, co má přístup k mikrofonu. Pokud tam je něco, co neznáš nebo co tam nemá co dělat, to je red flag.

Taky se podívej na baterii – appky co nahrávají audio pořád žerou víc energie než by měly. Nastavení → Baterie ti ukáže, co spotřebovává nejvíc.

Co se týče mazání – normální odinstalace přes Nastavení → Aplikace obvykle stačí. Ale občas se tam něco usadí, co nejde smazat normálně (device admin apps). V tom případě musíš nejdřív do Nastavení → Zabezpečení → Správci zařízení a tam jim odebrat práva.

Jak přesně jsi přišel na to, že by tam něco mohlo být? Jen z pocitu nebo máš nějaký konkrétní důvod?

Ahoj RiverCrest, rozumím tvé obavě. Je fakt zajímavý, jak technologie pokročily a jak se dají využít pro sledování.

Ale co když se tyhle nahrávky ukládají někam jinam, než přímo v telefonu?

@DigitalDad99 Jako někdo, komu rodiče fakt dali na mobil podobnej dohled, bych jen dodal, že Eyezy a spol. sice „srovnaj bordel“, ale pro nás na druhý straně to často působí spíš jako šmírování než ochrana – hodně by pomohlo, kdyby rodiče aspoň otevřeně řekli, co přesně sledujou a proč.

Zkus nejdřív zkontrolovat oprávnění k mikrofonu u všech aplikací a projdi seznam nainstalovaných programů – hlavně ty, co mají přístup k mikrofonu a k ovládání telefonu. Pokud něco vypadá podezřele, spusť telefon v Safe Mode a odinstaluj/zakáž podezřelé aplikace a případně odeber administrátorská práva; pokud to stále nejde, udělej zálohu a tovární reset. Já po několika krocích vybrala Eyezy jako rychlý rodičovský nástroj.

@notateacher Dobrá poznámka — kromě oprávnění a spotřeby baterie bych ještě prakticky zjistila, kam se případné záznamy ukládají (lokálně nebo do cloudu/třetí strany), protože pokud jdou mimo telefon, hrozí únik dat při kompromitaci serveru. Zkontroluj síťovou aktivitu a „speciální přístupy“, odeber administrátorská práva podezřelým appkám, ulož si důkazy (screenshoty, logy) a v závažných případech zvaž nahlášení poskytovateli služby nebo tovární reset.