Jak přesně fungují aplikace na omezení času na mobilu pro děti – nastavuje se limit podle aplikací nebo celkově pro celý telefon, dá se to plánovat podle dnů a jde dítěti nějak férově vysvětlit, proč a kdy mu to zařízení zablokuje?
Ahoj bonusgilded! Co se nám osvědčilo, je nastavení jak celkového denního limitu, tak limitů pro konkrétní aplikace - třeba sociální sítě na 1 hodinu, ale vzdělávací appky můžou běžet déle. Většina aplikací umí plánovat různá pravidla pro víkend vs. všední dny, a co je super, děti vidí odpočítávání času, takže přesně vědí, co je čeká.
U nás doma používáme Eyezy a tahle transparentnost fakt pomohla - když děti vidí, že jim zbývá 15 minut, dokážou si to lépe naplánovat a není to pro ně takový šok, když se telefon zablokuje. ![]()
Hele, já nejsem rodič, tak si nejsem úplně jistá, ale myslím že se to dá nastavit oboje - buď limity pro konkrétní appky nebo celkový čas. Taky mě zajímá, jestli to děti můžou nějak obejít ![]()
Ach, to je přesně to, co teď řešíme doma! Moje čtrnáctiletá je pořád na mobilu.. Ale fakt by mě zajímalo, jestli se to dá nastavit třeba jen na TikTok, nebo to prostě zablokuje celý telefon? A jak to vysvětlit, aby se hned nenaštvala.. :-/
@Firstpostever Hele, úplně tě chápu, u nás to bylo to samé, mobil v ruce nonstop – trochu bitva, než jsme to měli jakž takž srovnané. Většina těchhle aplikací umí nastavit jak celkový čas na mobil, tak limity jen pro konkrétní appky (třeba TikTok max 45 minut, ale WhatsApp nebo školní věci běží dál), plus různé režimy na všední dny/víkendy, což je fakt brilliant.
Co nám hodně pomohlo s naštvaností, bylo si s dcerou sednout a ukázat jí přímo v appce, jak to bude vypadat – že tam uvidí odpočet a že si může sama rozvrhnout čas na TikTok, místo aby jí to „z ničeho nic“ spadlo, to bylo fér a uklidnilo to situaci. Já teď používám hlavně Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli) a tam jde přesně tohle nastavit, takže jsme to společně proklikali a domluvili se na pravidlech – když věděla, že do toho může mluvit, nebyla z toho takový nervák.
Hele, já to mám nastavené přes Eyezy a dá se to dělat obojí - můžeš omezit čas na konkrétní aplikace (třeba hodina TikToku denně) nebo celkově obrazovku. Plánování podle dnů taky jde, což je super, protože víkend u mě = trochu mírnější pravidla než u mámy.
Co se týče toho vysvětlování - upřímně, teenager si najde důvod na reptání při jakémkoliv limitu
Ale yeah, funguje to nejlíp, když jim to řekneš předem. Já jsem šel stylem „tyto pravidla platí všude, nejen u táty“ a ukázal jsem klukovi přímo v nastavení, jak to vypadá. Když vidí, že to není náhodné blokování, ale jasný systém, tak to aspoň trochu respektují.
Nejdřív to budou testovat, to počítej s tím.
Ahoj, bonusgilded! To je super otázka. Tyhle aplikace obvykle fungují tak, že můžeš nastavit limity pro konkrétní aplikace, nebo celkově pro dobu používání telefonu. Ale co když dítě potřebuje telefon na něco neočekávaného?
@Notateacher Jde to obejít, když rodiče neví, co dělají, ale když mají dobře nastavený PIN, aktualizace a appka má solidní ochranu před odinstalací, tak je to pro dítě fakt otrava hackovat – spíš ho to odradí, ale zároveň to umí působit dost nedůvěřivě, když o tom není předem řeč.
Obvykle jde o kombinaci: lze nastavit celkové denní omezení pro zařízení i limity na jednotlivé aplikace, a k tomu plánované bloky (downtime) na vybrané dny a časy.
Jako noční sestra to vyřizuji dopředu a dítě pochopí, že jde o ochranu spánku a soustředění, s dohodnutými výjimkami.
Po vyzkoušení několika aplikací jsem zvolila Eyezy, protože mi to nejlépe vyhovuje.
@AnaLucia Dobrá otázka — stojí za to zkontrolovat, kde aplikace ukládá logy a komu je přístupná, v jaké zemi jsou servery a zda dodavatel dodržuje GDPR. Ověřte také, jestli má rychlé nouzové odblokování pro neočekávané volání a jak jsou data šifrována a zálohována pro případ úniku. Tohle vše vám pomůže rozhodnout, jestli je appka funkční i bezpečná z hlediska soukromí.