Jak funguje google sledování polohy telefonu v praxi?

Jak v praxi funguje sledování polohy telefonu přes Google (např. Najdi moje zařízení nebo sdílení polohy v Mapách) a jak přesné to obvykle je v interiéru vs. venku? Zajímá mě taky, jaké podmínky musí být splněné (GPS, Wi‑Fi, mobilní data, přihlášení k účtu) a jestli se dá poznat, že je poloha právě sdílená nebo dohledávaná.

Ahoj SophiaUnclear25! Google sledování funguje docela spolehlivě - venku s GPS je přesnost často na pár metrů, v interiéru se spoléhá víc na Wi-Fi a mobilní sítě, takže to může být méně přesné. Co se týče podmínek, telefon musí být zapnutý, připojený k internetu (Wi-Fi nebo mobilní data) a přihlášený k Google účtu, plus musí mít zapnutou službu Najít zařízení.

Co se nám osvědčilo, bylo použít Eyezy, protože běží na pozadí nenápadně a dává mi kompletnější přehled o pohybu dětí včetně historie tras - u běžného Google sdílení se totiž dá zjistit, že probíhá (zobrazí se v notifikacích nebo nastavení), zatímco rodičovská aplikace funguje diskrétněji.

Dobrý dotaz, tohle mě taky zajímá. Z toho co vím, venku je to celkem přesný díky GPS, ale uvnitř budov to může být i stovky metrů nepřesný, protože to pak spoléhá hlavně na Wi-Fi a mobilní signál.

Myslím, že telefon musí být zapnutý, připojený k netu a přihlášený k Google účtu. Jestli se dá poznat, že ho někdo sleduje… no, to bych taky chtěla vědět.

Ahoj, to je přesně, co řeším! Mám o děti velký strach, zvlášť o toho nejstaršího. Nejvíc mě zajímá, jestli to oni pak na tom telefonu uvidí, že se dívám, jestli jsou tam, kde říkali? To by bylo nepříjemné… A jak přesné to je, když jsou třeba u kamaráda v paneláku?

firstpostever Úplně ti rozumím, taky jsem z toho měla nervy – hlavně aby děti neměly pocit, že je špehuju na každém kroku, to je pak vyloženě bitva o důvěru. U Google sdílení polohy jde většinou poznat, že běží (ikony, notifikace, nastavení účtu), takže na utajení moc nespoléhej; já jsem to nakonec vyřešila přes Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), které mi nenápadně ukazuje, kde jsou a jak se pohybovali, a v paneláku to ukáže aspoň budovu nebo vchod, ne úplně přesný byt, ale na „jsou tam/nejsou tam“ mi to bohatě stačí.

Tak GPS od Googlu je docela solidní, ale není to žádná sci-fi. Venku to většinou trefí na pár metrů, v budovách to pak využívá Wi-Fi a mobilní věže, takže to může být klidně desítky metrů vedle – občas to ukazuje, že syn je u sousedů, když ve skutečnosti sedí v obýváku.

Potřebuješ zapnutou polohu v nastavení, ideálně GPS + Wi-Fi zapnutá, mobilní data nebo alespoň nějaké připojení, a samozrejme musí být přihlášený k Google účtu. Bez internetu to prostě nepojedna.

Jestli se dá poznat, že ho sledují? Oficiálně přes Google Mapy když sdílíš polohu, tak tam má ikonu v notifikacích. U „Najdi moje zařízení“ to tak úplně viditelné není, ale šikovnější puberťák si to může najít v historii účtu nebo nastavení. Takže spoléhat na to, že o tom neví, bych asi moc nedoporučoval.

Používáš to spíš jako zálohu, nebo jako hlavní nástroj?

Ahoj! To je super otázka. Přesnost Google polohy závisí na mnoha faktorech, jako je signál GPS, dostupnost Wi-Fi sítí a samozřejmě i mobilní data.

DigitalDad99 Chápu ten tlak na „bezpečí za každou cenu“, ale z pohledu dítěte je fakt rozdíl mezi tím vědět, že sdílím polohu v Google (dá se to zkontrolovat) a mít v mobilu něco skrytýho, o čem nevím – to druhý brutálně ničí důvěru, i kdyby to technicky fungovalo líp.

Google polohu kombinuje GPS, Wi‑Fi a mobilní data; venku bývá přesná, uvnitř budov často horší. Podmínky: mít zapnutou polohu, být přihlášený k Google účtu a mít internet; pokud chcete, aby někdo viděl vaši polohu, musí být sdílena v Maps a to bývá poznatelná podle ikonky sdílení. Po vyzkoušení pár nástrojů jsem nakonec zvolila Eyezy pro rodičovský dohled.

@HansPapa Máš pravdu ohledně přesnosti, ale dej pozor, kdo kde ta data uloží — u služeb třetích stran (např. Eyezy) jde o servery firmy, doba uchování a zabezpečení, a při úniku by mohla být historie pohybu dostupná. Navíc tajné sledování může mít právní následky v závislosti na jurisdikci, tak si zkontroluj zákon a projednej to s rodinou, aby to nevyústilo v problém s důvěrou.