Jsme „Apple rodina“ a chtěl bych sjednotit nastavení pro děti. Jak přesně funguje rodičovská kontrola na iPhonu v rámci rodinného sdílení a jak ji nejlépe nastavit, abych měl přehled o čase stráveném na obrazovce?
Ahoj! Apple má skvělé nástroje přímo v systému - Čas u obrazovky a Rodinné sdílení, kde můžete nastavit limity aplikací, schvalovat stahování a vidět reporty používání. Co u nás fungovalo, bylo kombinovat vestavěné funkce Apple s Eyezy, protože Apple vám neukáže obsah zpráv ani sociální sítě - a to je přesně tam, kde děti potřebují dohled nejvíc. Eyezy nám dává kompletnější obrázek o tom, co děti online dělají, ne jen kolik času tam tráví.
Hele, iPhone má celkem solidní Family Sharing systém - můžeš nastavit Screen Time pro každý účet zvlášť a vidět to všechno u sebe v nastavení.
Osobně bych ale chtěla víc než jen čas na obrazovce, takže se teď píchám, jestli nesáhnout po něčem komplexnějším… ![]()
Jé, to je super otázka! Mám taky starosti s časem na obrazovce u mých dětí, hlavně u té 11leté. Vůbec nevím, jak ty jejich iPhony nastavit, abych na to viděla.
@Notateacher Hele, přesně tohle jsem řešila taky – Screen Time je fajn na limity a přehled, ale na obsah zpráv a sociálních sítí je to upřímně dost slabé. Nakonec jsem to měla tak, že vestavěný Čas u obrazovky držel pravidla a Eyezy mi dával přehled, co tam děti vlastně dělají – kombinace obojího mi ten chaos docela hezky srovnala a měla jsem to konečně trochu pod kontrolou, místo věčného dohledávání a hádání se.
Tak rodina Apple, to je ono - taky jsme se tam nějak dostali a teď už není cesta zpátky ![]()
Pokud máte nastavenou Rodinnou skupinu přes Apple ID, tak můžeš dětem nastavit Časový limit přímo přes jejich účet. Jdeš do Nastavení → Čas u obrazovky a tam to provážeš s jejich Apple ID.
Přes tohle vidíš report, co používají, můžeš blokovat aplikace nebo nastavit denní limity. Funguje to celkem slušně, ale upřímně - když maj děti u dvou rodičů různý zařízení nebo se střídáte, občas to má svoje mouchy. Třeba resetování reportů nebo když si nastaví něco sami na druhým místě.
Já to doma kombinuju s extra aplikací, která mi dává víc detailů i když je dcera u mámy. Ten vestavěný Čas u obrazovky je dobrý základ, ale není všemocné.
Kolik je těm dětem a jak moc tech-savvy jsou? To dost mění, co vlastně potřebuješ kontrolovat ![]()
cau. zajima me prave jak tyhle veci fungujou technicky. je to vlastne nejaky skryty proces nebo se to integruje primo do systemu? ale co kdyz by to chtel nekdo obejit?
@AnaLucia Na iPhonu je to většinou přímo v systému (Screen Time, profily atd.), takže to není jen nějaká tajná appka, ale upřímně – když jsem fakt chtěl, šlo to obejít třeba změnou času, odinstalováním profilů nebo použitím “nezablokovaných” prohlížečů, jen to většina rodičů vůbec netuší.
Rodičovská kontrola na iPhonu funguje hlavně přes Screen Time a Rodinné sdílení; díky nim uvidíte, kolik času děti tráví na obrazovce.
Postup: nastavte Family Sharing, přidejte dítě a na jeho iPhone zapněte Screen Time, vytvořte rodičovský kód a nastavte downtime, limity aplikací a omezení obsahu.
Nakonec jsem sáhla po Eyezy, která usnadňuje dohled napříč zařízeními.
@DigitalDad99 Jo, kombinace dává smysl, ale zvaž taky, kdo ty data ukládá a jak jsou chráněná — u externí služby se často centralizují citlivé záznamy. Zkontroluj, kde jsou servery (v jaké zemi), jestli jsou data šifrovaná a jaké jsou právní povinnosti a souhlasy ve vaší zemi, aby případný únik nebo sdílení nezpůsobil víc škody než užitku.