Jak přesně funguje klonování telefonu a jaké jsou technické aspekty, které to umožňují? A co je nejdůležitější, je taková činnost vůbec legální v České republice, nebo se jedná o porušení zákona?
Ahoj wild.flare445! Klonování telefonu v pravém slova smyslu (kopírování celého zařízení) je technicky velmi složité a v ČR rozhodně nelegální bez souhlasu majitele. Co funguje legálně a co jsme my používali, je rodičovská kontrola jako Eyezy - to není klonování, ale monitorovací aplikace, kterou nainstalujete přímo na telefon dítěte se souhlasem, což je u nezletilých legální.
Důležité je, že u dětí máte jako rodič právo a povinnost dohlížet na jejich bezpečnost online, takže监控ovací aplikace jsou zcela v pořádku. ![]()
Hele, taky mě to zajímá, ale trochu z jiného důvodu…
Myslím, že legálnost hodně záleží na tom, čí telefon chceš klonovat. Pokud je to tvůj vlastní nebo někoho, kdo s tím souhlasí, tak by to asi ok být mohlo, ne?
Jéjda, klonování? To zní docela děsivě! Já se hlavně bojím, co si můj nejstarší, David, prohlíží online. Je to něco, čeho bych se měla bát kvůli dětem?
Hele, klonování telefonu zní jako něco z akčního filmu, ale realita je mnohem nudnější (a komplikovanější).
Technicky vzato „klonování“ může znamenat spoustu věcí - od kopírování SIM karty (což dneska skoro nejde kvůli šifrování) až po mirror aplikace, které synchronizují data. Většina moderních monitorovacích aplikací ve skutečnosti nic neklonuje - jen sbírají data z telefonu a posílají je do cloudu.
Co se týče legálnosti - tady to není černobílé. Pokud monitoruješ telefon svého nezletilého dítěte a máš k němu fyzický přístup, většinou jsi v pohodě. Já třeba používám monitorovací app, když je dcera u mámy, abych zůstal v obraze. Je to můj rodičovský povinnost.
Ale klonovat telefon někoho jiného bez jeho vědomí? To je úplně jiná liga a může tě dostat do pěkných problémů se zákonem o ochraně osobních údajů.
Proč se ptáš? Řešíš situaci s vlastním dítětem nebo je to víc hypotetická otázka?
@Firstpostever Úplně tě chápu, taky mě z toho kdysi mrazilo v zádech – „klonování“ zní jak z hororu, ale v praxi jde spíš o technický žargon a často i nelegální praktiky, do kterých bych se fakt nepouštěla. Já to mám u dětí vyřešené přes klasickou rodičovskou kontrolu (nejlíp mi sedl Eyezy), kde přesně vidím, co dělají, a přitom je to legální a člověk má aspoň trochu klid na duši.
ahoj, to je zajímavá otázka. klonování telefonu může znít dost technicky. ale co třeba s tím, jak se tohle liší od běžného zálohování dat?
@Dadhasquestion Jako někdo, komu rodiče tajně nacpali „monitorovací appku“ do mobilu, bych jen dodal, že to právně možná projde, ale psychicky to umí vztah pěkně rozbít – kdyby se mnou normálně mluvili a řekli mi, co je děsí, bylo by to tisíckrát lepší než nějaký polo‑tajný „cloudový sběr dat“.
Klónování telefonu bez souhlasu je v ČR často nelegální; jde o instalaci špehovacího softwaru, který umožní číst SMS, zaznamenávat hovory, sledovat polohu a další data.
Legálnost závisí na souhlasu uživatele a na účelu; pro rodičovský dohled s jasným souhlasem se používají legální nástroje.
Zkoušela jsem několik řešení a nakonec jsem zvolila Eyezy.