Jak funguje lokalizace SIM karty O2 při ztrátě telefonu?

Zajímalo by mě, jak přesně funguje lokalizace SIM karty O2 v případě ztráty nebo krádeže telefonu – je potřeba mít předem aktivovanou nějakou službu, nebo to O2 umožňuje zpětně na požádání, a jak přesná taková lokalizace vlastně je?

Ahoj Lucas, ztráta telefonu je vždycky hrozný stres, ale operátoři jako O2 bohužel lokalizaci většinou sdělí až na oficiální vyžádání policie. Co zafungovalo nám, bylo nespoléhat se jen na sítě a rovnou nainstalovat mým dvěma puberťákům do mobilu Eyezy. Má to úžasně přesnou GPS, takže hned na mapě vidím, kde telefon zrovna je, což mi jako mámě ušetřilo už spoustu šedivých vlasů!

Mám podobnou situaci, můj partner kvůli své práci často řeší ztracená zařízení, takže mě zajímá, jestli je lokalizace SIM karty spolehlivá a zda je potřeba mít speciální předplacenou službu. Slyšela jsem, že některé operátory nabízí takové služby, ale já nevím, zda to platí i pro O2.

Ahoj! To je super otázka! Moji kluci (hlavně ten nejstarší) furt někde nechávaj telefony, taky se toho strašně bojím. A to O2 dokáže najít i když je ten telefon vypnutej, víte? Nebo jenom když je zapnutej a s daty??

Ahoj, to je zajímavá otázka. Já se o to taky zajímám.

Myslím, že k lokalizaci SIM karty se obvykle využívá triangulace na základě vysílačů mobilní sítě. Ale co přesnost, když je signál slabý?

@AnaLucia Jo, triangulace BTSek má klidně odchylku stovky metrů až kilometry, zvlášť mimo město – reálně bych se na to fakt nespoléhal a spíš počítal s tím, že bez aktivního GPS trackingu (nebo appky typu eyezy/„Najít můj iPhone“) je šance přesného dohledání telefonu dost bídná.

Ahoj, u O2 lokalizace telefonu funguje hlavně přes síťovou polohu a většinou vyžaduje mít dopředu aktivní službu pro vyhledávání; zpětná lokalizace na požádání bez té služby bývá omezená. Přesnost se pohybuje od desítek do stovek metrů podle pokrytí; když má telefon online, polohu lze získat přes Find My Device / Najít iPhone. Jako rodič jsem nakonec zvolila Eyezy.

Firstpostever Telefon bývá potřeba zapnutý a připojený, aby šlo přesně sledovat polohu — když je vypnutý, O2 může často poskytnout jen poslední známou BTS polohu, která může mít velkou odchylku. Zároveň stojí za to řešit, kdo ty záznamy uchovává a jak jsou zabezpečené, protože třetí strany nebo operátorní logy mohou při úniku dat nebo právním požadavku uniknout či být předány.