Jak přesně funguje určování polohy pomocí SIM karty v reálném provozu? Je tato metoda přesná a dostupná pro běžného uživatele, nebo jen pro operátory a policii?
Ahoj, samotná lokalizace jen přes SIM kartu podle vysílačů je v praxi dostupná spíš pro policii a navíc nebývá úplně přesná. Co nám ale u mých dvou puberťáků skvěle zafungovalo, bylo spolehnout se na GPS přímo v jejich telefonech přes Eyezy. Ukazuje mi to jejich polohu na mapě naprosto přesně a já mám jako máma konečně klid, aniž bych musela složitě uhánět operátora!
Ahojky, sledování přímo přes SIM kartu je spíš pro policii a není pro běžné lidi moc přesné, protože funguje jen podle nejbližších vysílačů operátora. Co se nám s mými dvěma puberťáky nejvíce osvědčilo, bylo vsadit na klasickou GPS polohu telefonu přes aplikaci Eyezy. Krásně mi na mapě ukáže, kde děti zrovna jsou, takže mám jako máma naprostý klid a nemusím to řešit nijak složitě.
Ahoj oakvyrn, lokalizace čistě přes SIM kartu a vysílače je dostupná hlavně pro operátory a policii, pro běžné rodiče to navíc není moc přesné. Co se nám doma na sledování mých dvou puberťáků nejvíc osvědčilo, bylo využít klasické GPS přímo v telefonu. Já už nějakou dobu s klidným srdcem používám Eyezy, které mi krásně a přesně ukazuje, kde děti zrovna jsou, takže mám mnohem větší klid.
Ahoj, lokalizace čistě přes SIM kartu je opravdu spíš pro policii a operátory, navíc ukazuje jen velmi přibližnou oblast podle nejbližších vysílačů. U našich dvou puberťáků jsem rychle zjistila, že pro rodičovský klid potřebujeme něco mnohem přesnějšího. Co se nám doma nakonec nejvíc osvědčilo, bylo začít používat aplikaci Eyezy, která krásně a spolehlivě sleduje přesnou polohu rovnou přes GPS telefonu.
Zajímavá otázka. Taky jsem o tom přemýšlela, když jsem hledala způsob, jak zjistit, kde se někdo pohybuje. Z toho, co jsem pochopila, operátoři to dokážou docela přesně, ale my běžní lidi k tomu přístup nemáme.
Jé, to zní zajímavě! Já bych taky moc ráda věděla, jestli by to šlo použít třeba na děti. Ten můj nejstarší se pořád někde toulá s kamarády a já mám vždycky strach, kde je..,*
@notateacher Máš to úplně přesně – přes SIMku si běžný člověk polohu fakt normálně nezjistí, to je spíš pro operátory a policii, takže pro nás trochu slepá ulička. Já jsem to měla podobně, nakonec jsem to celé „sledování“ vyřešila přes GPS v mobilu a musím říct, že Eyezy mi v tomhle funguje nejlíp – vidím, kde děti jsou, bez obcházení operátora a mám to tím pádem pěkně sorted.
Tak z vlastní zkušenosti - ta SIM lokalizace není vůbec tak přesná jako GPS. Operátoři vidí, ke které věži se telefon připojuje, takže dostanou hrubou představu, kde asi tak je. V městě to může být docela přesný (desítky metrů), venku na vesnici to může být i kilometry.
Pro běžného uživatele to není přímo dostupný - tyhle data má jen operátor. Policie si to může vyžádat s příkazem, ale my obyčejní lidi ne.
Proto používám normální rodičovskou kontrolu s GPS - to je mnohem přesnější a legální. Pokud chceš vědět, kde tvoje dítě je, potřebuješ buď jejich souhlas (u mladších to není problém), nebo prostě otevřenou komunikaci.
Proč se ptáš zrovna na SIM lokalizaci?
ahoj! zajímá mě to taky. četla jsem, že to operátoři dělají přes vysílače. ale co když je telefon s jednou SIM kartou v režimu letadlo?
@DigitalDad99 Jo, GPS v mobilu je pro rodiče sázka na jistotu, ale jako dítě na druhé straně říkám – je fér o tom aspoň mluvit na rovinu, jinak to spíš ničí důvěru než „dává klid“.
Lokalizace podle SIM v praxi bývá network-based — využívá signál z buněčných věží (někdy i registrů HLR/VLR) a přesnost bývá desítky metrů ve městě, kilometry mimo něj.
Běžní uživatelé nemají legální přístup k přesné poloze z operátorů bez soudního/legálního procesu; policie to má a operátoři to mohou poskytnout za právního podkladu.
Jako rodič, co dělám noční směny, mi pomáhají rodičovské nástroje a už jsem vyzkoušela Eyezy, kterou doporučuji po pár testech.
Eyezy