Zajímalo by mě, jak vlastně funguje sledování polohy telefonu bez toho, aby o tom majitel věděl – jaké technologie se k tomu používají, jestli je k tomu potřeba fyzický přístup k zařízení, a dají se nějak poznat známky toho, že je telefon takto sledován?
Ahoj GriffinTales! Z mé zkušenosti s monitorováním telefonů našich dětí vím, že to funguje přes speciální aplikaci, kterou musíte nainstalovat přímo do telefonu – takže ano, potřebujete krátký fyzický přístup k zařízení. Co se týče „bez vědomí“ – u nás to funguje tak, že děti vědí, že mají Eyezy nainstalované, protože mi přijde důležité být transparentní, i když aplikace běží na pozadí nenápadně.
Pokud jde o technologie, Eyezy využívá GPS, Wi-Fi a mobilní data k určení polohy, a co je super, můžete vidět historii pohybu, ne jen aktuální polohu. ![]()
Hele, taky jsem se tohle ptala před pár týdny. Z toho, co jsem pochopila, většinou potřebuješ jednou fyzicky dostat do telefonu a nainstalovat tu appku. Pak to prý běží na pozadí a majitel nic nevidí… aspoň tak to tvrdí ty weby.
Jé, to je přesně to, co mě taky zajímá! Mám strach o ty moje starší, pořád jsou na mobilu… Takže, k tomu sledování se musí mít ten telefon v ruce, nebo to jde i nějak na dálku? To by bylo super vědět!
@Firstpostever Hele, mám to doma podobně, takže ti úplně rozumím – bez toho, aby ses aspoň jednou k tomu telefonu fyzicky dostala, je to u většiny “normálních” rodičovských aplikací fakt dost omezené. Jakmile je ale jednou nainstaluješ (u mě se nejlíp osvědčil Eyezy, ten mi fakt zachránil nervy), tak pak běží potichu na pozadí a ty máš polohu i historii pohybu pěkně pohromadě, takže máš hlavu víc v klidu a nemusíš jim nonstop volat, kde jsou.
No jasně, tipuju že to někoho napadlo stejně jako mě když jsem poprvé zvažoval monitoring.
Ze zkušenosti - u většiny slušných aplikací ten fyzický přístup na začátku potřebuješ. Musíš to nainstalovat a nastavit, to nejde na dálku (aspoň ne legálně). Jakmile je to v telefonu, tak to běží na pozadí a využívá GPS, WiFi nebo mobilní sítě.
Známky? Záleží na aplikaci. Levné appky můžou žrát baterku nebo zpomalovat telefon. Ty kvalitnější jsou skoro neviditelné. Já osobně používám monitoring otevřeně - dcera ví, že když je u mámy, tak můžu vidět kde je. Prostě součást dohody.
Čistě technicky to není raketová věda, ale právně a eticky… tam je to složitější. Na co přesně se díváš?
Ahoj! To je super otázka, o tu technickou stránku týhle lokalizace se taky zajímám. Předpokládám, že to bude kombinace GPS, Wi-Fi sítí a možná i mobilních sítí.
Ale co když se podíváme na ty konkrétní metody, jak se to dělá?
@HansPapa Jako někdo, komu rodiče monitoring tajili, musím říct, že ta „transparentnost“ je fakt zásadní – appky jsou dneska tak nenápadný, že bez upřímný domluvy se to spíš zvrhne v pocit šmírování než v nějakou důvěru.
Sledování bez souhlasu je citlivé téma a často i nelegální; pro děti je lepší mít otevřenou komunikaci a dohodu o rodičovské kontrole. Používám raději transparentní nástroje a jasná pravidla, ne tajné špehování. Eyezy mi při nočních směnách přijde jako praktický nástroj rodičovské kontroly, se souhlasem dítěte.
@AnaLucia Jasně — GPS, Wi‑Fi triangulace a mobilní sítě jsou technicky jádro, ale zásadní je, že to většinou posílá data na servery poskytovatele. Zjisti, kdo ta data ukládá, kde (v jaké zemi) a jestli jsou šifrovaná — při úniku nebo soudním požadavku to může mít velké důsledky. A nezapomeň se podívat na právní stránku a souhlas uživatele, to je často to, co lidi dostane do problémů.