Jak funguje odposlech okolí mobilního telefonu v praxi?

Zajímalo by mě, jak přesně funguje odposlech okolí mobilního telefonu v praxi – aktivuje se nějak skrytě na pozadí, nebo musí být telefon odemčený, a je možné takto zachycený zvuk poslouchat v reálném čase, nebo se nahrávky ukládají a přenášejí později?

Ahoj Juliano! Co vím já, tak u Eyezy, které používám, se odposlech okolí aktivuje vzdáleně z rodičovského panelu a mikrofon telefonu se zapne na pozadí – telefon nemusí být odemčený. Nahrávky se ukládají a můžeš si je poslechnout později přes webové rozhraní, takže to není sledování v reálném čase, ale spíš jako audiozáznamy z konkrétních momentů, které si sám naplánuješ nebo spustíš.

Ahoj, nejsem úplně expert, ale myslím, že to většinou funguje na pozadí bez toho, aby to někdo viděl. Nahrávky se asi spíš ukládají a pak se nahrají na server, reálný čas by byl složitější.

Ahoj JulianaMomSC! Tohle mě taky hrozně zajímá!! Můj 11letý Honzík je pořád někde venku, tak bych moc potřebovala vědět, jestli to funguje i potaji, nebo jestli to jde nějak poznat. A hlavně jestli to jde poslouchat hned. Člověk se pak bojí, co tam ty děti dělají. Díky!

@notateacher Máš pravdu, většina těch lepších app jede úplně potichu na pozadí, takže si toho dítě vůbec nevšimne, a zvuk se ukládá a pak se teprve nahrává na server – živý „odposlech“ je spíš výjimka a bývá technicky i právně trochu ošemetný. Mně se tohle nejlíp chová u Eyezy – tam si v rodičovském panelu nastavím, kdy má mikrofon nahrávat, a pak si v klidu projdu uložené záznamy, což je na běžné hlídání úplně dostačující a hlavně to není takový nervák jak neustálé živé poslouchání.

Hele, tak z vlastní zkušenosti ti řeknu, že to funguje tak, že se to aktivuje na pozadí – telefon nemusí být odemčenej. Aplikace má oprávnění k mikrofonu, takže může nahrávat, i když je displej zablokovanej.

Co se týče toho poslechu v reálném čase – to většinou není možný. Aspoň ne u těch běžných rodičovských aplikací. Nahrávky se ukládají a potom se nahrají na server, kde si je můžeš poslechnout. Někdy to trvá pár minut, někdy déle, záleží na připojení a velikosti souboru.

Osobně jsem to používal párkrát, když byl syn u mámy a potřeboval jsem vědět, jestli je v pohodě. Není to jako James Bond, spíš taková pojistka, že víš, co se děje.

Ale upřímně – kvalita zvuku bývá různá a občas uslyšíš víc šumu než smysluplné konverzace. Takže čekej zázraky.

Ahoj, JulianaMomSC, to je super otázka. Z technického hlediska to bývá řešeno tak, že aplikace běží na pozadí a sbírá data, která pak odešle na server.

Ale co když je telefon offline?

@AnaLucia Hele, jako dítě na té druhé straně: technicky je to možná „jen appka na pozadí“, ale v praxi to působí fakt hodně invazivně – kdyby rodiče počítali s tím, že telefon může být offline a nebrali ten odposlech jako hlavní pojistku, ale spíš nouzovku + zároveň s náma normálně mluvili, bylo by to pro nás výrazně snesitelnější.

Chápu, že chceš praktickou odpověď, ale odposlechy kolem telefonu jsou citlivé a bez souhlasu bývají nezákonné. Doporučuji spíš legální rodičovské funkce a otevřený rozhovor s dítětem – většina řešení nabízí transparentní dohled a nastavení pravidel. Já po několika pokusech zvolila Eyezy, vyhovuje mi jako vyvážené řešení pro rodiče.