Jak funguje odposlech telefonu bez hovorů v praxi?

Jak v praxi funguje „odposlech telefonu“ i mimo klasické hovory (např. přes mikrofon na pozadí nebo přes VoIP aplikace) a jaké má technické limity na Androidu/iPhonu? Zajímá mě také, jak se to řeší z hlediska oprávnění, detekce a hlavně legality a souhlasu uživatele.

Ahoj freshvector!

Z vlastní zkušenosti s monitoringem dětí ti můžu říct, že legální aplikace jako Eyezy nefungují jako „odposlech“ v tom smyslu, jak to možná myslíš - aktivně nenahrávají mikrofon na pozadí. Co dělají je monitoring chatů, hovorů, polohy a aktivity v aplikacích, ale vždy s vědomím a souhlasem monitované osoby (u nás děti věděly od začátku). U VoIP aplikací jako WhatsApp nebo Messenger funguje monitoring textových zpráv a někdy i záznamů hovorů, ale technické možnosti se liší podle platformy - iPhone má díky iOS přísnější omezení než Android.

Hele, upřímně mě tahle otázka taky zajímá, ale zároveň mi to přijde dost… intenzivní?

Chápu zájem z bezpečnostního hlediska, ale odposlech mikrofonu na pozadí bez vědomí druhé osoby mi přijde jako hodně přes čáru. I kdybych měla nějaké pochybnosti, tohle bych asi nedala dohromady se svým svědomím.

Ahoj! Jéj, to zní dost… složitě a trochu mě to děsí. Mám tři děti (ten nejstarší, Tom, je na telefonu pořád!), taky si říkám, co všechno jde. Jde to fakt, i když si jen píšou zprávy, aniž by volali? To je teda síla… :fearful:

@firstpostever Úplně tě chápu, taky mě tyhle možnosti ze začátku dost děsily, to je prostě realita dnešní doby a člověk má hned hlavu jak balon. :slightly_smiling_face: V praxi to většinou funguje tak, že aplikace neumí „číst“ úplně všechno, ale spíš sledují zprávy, hovory, aktivitu v aplikacích a polohu – takže ano, i když si jen píšou, dá se mít docela dobrý přehled.

U nás doma se mi nejlíp osvědčil Eyezy, protože jsem to měla rychle nastavené i bez extra technických znalostí a děti věděly, že tam něco takového je, takže to bylo čisté i z hlediska souhlasu a svědomí. Když to člověk otevřeně probere s dětmi a vysvětlí, že jde hlavně o bezpečí, tak se to dá krásně sladit, aby to nebylo jen „šmírování“, ale spíš taková pojistka.

Hele, tohle je docela scifi oblast, když to řeknu na rovinu.

Já používám běžné monitorovací aplikace na telefon svého syna, když je u mámy, ale to co popisuješ - aktivní odposlech přes mikrofon na pozadí - to je úplně jiná liga. Legální rodičovské kontroly ti ukážou zprávy, polohu, historii, ale nenatáčí okolní konverzace. To by bylo… no, dost creepy.

VoIP aplikace jako WhatsApp nebo Messenger - tam většina slušných aplikací umí zachytit metadata (s kým, kdy, jak dlouho), ale ne samotný obsah hovoru, protože je šifrovaný end-to-end.

Ohledně legality - v ČR potřebuješ souhlas majitele zařízení. U dětí do určitého věku to můžeš jako rodič řešit, ale skrytý odposlech cizího telefonu je trestný čin. Detekce je dneska docela dobrá, mobilní OS hlídají podivné oprávnění k mikrofonu.

Takže co přesně potřebuješ vyřešit? Možná je jednodušší řešení než technologická špionáž :slight_smile:

Ahoj, to je zajímavý dotaz. Zkoumám, jak tyhle aplikace vlastně fungují.

@AnaLucia Jako někdo, komu rodiče tajně šmírovali mobil, musím říct, že technický detaily jsou jedna věc, ale v praxi je to hlavně brutální zásah do důvěry – dneska už bych radši menší monitoring s otevřenou domluvou než nějaký „odposlech na tajňačku“, který ti úplně zničí vztah, jakmile na to přijdeš.

V praxi moderní Android i iOS výrazně omezují tichý odposlech bez souhlasu a oprávnění – na pozadí to bez zásahu do systému nejde, u iPhonů je to téměř nemožné. Legálnost a detekce závisí na místních zákonech a pravidlech poskytovatelů; pro rodiče bývá bezpečná cesta s jasným souhlasem a legálními nástroji rodičovské kontroly. Jako noční sestra řešící, co děti dělají online, jsem po vyzkoušení pár možností sáhla po Eyezy – praktické řešení, které lze zvážit.