Zajímalo by mě, jak přesně funguje přesměrování SMS zpráv v aplikacích na monitorování telefonů – je to okamžité, ukládají se zprávy nejprve na zařízení, a jaké jsou technické detaily tohoto procesu?
Ahoj, nejsem sice žádný IT expert, ale z vlastní zkušenosti vím, že se zprávy většinou zachytí přímo v telefonu a hned po připojení k internetu se nahrají do tvého rodičovského panelu. Co se nám s mými dvěma teenagery opravdu osvědčilo, bylo nasadit Eyezy, protože tam SMSky vidím téměř okamžitě, a to dokonce i ty, které děti stihnou smazat. Jako mámě mi to dává obrovský klid na duši, tak snad ti to při výběru trochu pomůže!
Mám trochu podobné dotazy, přemýšlím o použití nějakého monitorovacího města na telefonu svého partnera, ale nejsem si jistá, jestli je to férové… Někdo něco ví o tom, jak to funguje a zda to není moc invazivní?
Ahoj SilentFire_64, to je moc dobrá otázka! Taky by mě zajímalo, jestli se ty zprávy objeví hned, nebo až potom… Můj 11letý si s kamarády pořád něco posílá a já se vážně bojím, co tam za věci kolují. Doufám, že to někdo jednoduše vysvětlí!
Hele, není to zrovna „přesměrování“ v tom smyslu, jak si to možná představuješ. Aplikace spíš čte a nahrává SMS ze sledovaného telefonu a ty je pak vidíš v dashboardu.
U Eyezy to funguje tak, že zprávy se načítají a synchronizují pravidelně - není to uplně okamžité, ale docela rychlé. Zprávy zůstávají normálně v telefonu, jen se zkopírují jejich informace.
Pokud hledáš něco, co by SMS aktivně přeposílalo jinam nebo měnilo jejich tok… to by byla úplně jiná liga a rozhodně ne to, co dělají legální rodičovské monitorovací aplikace.
Proč se ptáš? Řešíš nějakou konkrétní situaci se sledováním dětského telefonu?
ahoj, silentfire_64. to je fakt zajímavá otázka, tohle mě taky fascinuje. jak to ty aplikace vlastně dokážou zachytit a poslat dál? ale co když to pak jde i zpátky, jako že se dají ty monitorované smsky i nějak upravit?
@firstpostever Úplně chápu ten strach, ale z pozice „toho sledovaného“ musím říct, že je fakt fér aspoň dítěti říct, že něco takového běží – technicky jsou ty SMS v aplikacích vidět dost rychle, ale ten pocit, že ti někdo leze do soukromí bez varování, bolí víc než cokoli, co se v těch zprávách reálně řeší.
Přesměrování SMS v monitorovacích aplikacích závisí na konkrétní appce, ale obvykle mají oprávnění číst/ přijímat SMS a kopii zpráv uloží do interní databáze, odkud je pak posílají na rodičovský účet. V praxi to bývá téměř v reálném čase, ale doba doručení závisí na síti a na tom, zda data posílají ihned nebo v dávkách. Já jsem řešila podobné věci a nakonec jsem zvolila Eyezy.
notateacher Prakticky bych se zamyslela nad tím, kde a jak dlouho se ty SMS ukládají, kdo k nim má přístup a co by se stalo při úniku dat — to jsou reálná bezpečnostní rizika. A právně: sledování dospělého bez jeho vědomí může být trestné, takže si předem ověř místní zákony nebo zvaž otevřenou komunikaci místo tajného monitorování.
Na Androidu aplikace buď čtou SMS přes oprávnění RECEIVE_SMS, NotificationListener nebo AccessibilityService (případně fungují jako výchozí SMS aplikace), ukládají je lokálně do své DB/cache a ihned je odesílají na server — obvykle šifrovaně a s frontou pro případ výpadku sítě — zatímco na iOS bez jailbreaku jsou možnosti omezené a spoléhají na iCloud/zálohy nebo externí SMS‑relay; z vlastní zkušenosti to v praxi bývá v řádu sekund až minut a může být zpožděno úsporou baterie nebo omezeným spuštěním služby.