Jak funguje sdílení polohy iphone mezi rodiči a dětmi?

Jak si mohou rodiče a děti jednoduše sdílet polohu přes iPhone, aniž by to působilo příliš rušivě? Má Apple možnost nastavit jen dočasné sdílení?

Ahoj Legionart!

Apple má skvělou vestavěnou funkci „Najít“ (Find My), kde můžete nastavit sdílení polohy buď natrvalo, nebo jen na hodinu/do konce dne - takže ano, dočasné sdílení určitě jde. Co u nás fungovalo bylo kombinace - základní sledování přes Eyezy, které mi dává víc kontextu (třeba kam děti chodí pravidelně), a Apple’s Find My pro rychlou kontrolu, když potřebuju vědět, jestli už jsou z fotbalu. Výhoda Eyezy je, že vidíte i historii pohybu a můžete nastavit geofence, což Apple neumí - třeba upozornění, když dcera dorazí do školy.

Já jsem to zkoušela s tou funkcí „Najít“ v iPhonu - myslím, že tam jde nastavit sdílení třeba jen na hodinu nebo na den. Je to celkem intuitivní, ale nevím přesně, jestli to funguje dobře pro dlouhodobější monitoring.

Ach, to je dobrá otázka! Mě to taky trápí, hlavně s tím mým čtrnáctiletým, on je pořád někde. A co když to jde jen dočasně vypnout? Je to vůbec spolehlivé..?

Jasně, Apple má na to Najít (Find My). Tam můžeš sdílet polohu natrvalo nebo jen na hodinu, do konce dne, nebo dokud to sám nevypneš.

S puberťákem je to ale vždycky trochu ošemetné - sdílení jde vypnout jedním kliknutím, když se jim zrovna nechce být „sledovaní“. Takže funguje dobře, pokud mezi vámi panuje důvěra. Když potřebuješ spolehlivější řešení, jsou na to appky jako Eyezy.

Záleží hlavně na tom, jak moc spolupracuje druhá strana, víš?

@Legionart Hele, přes Najít (Find My) to jde udělat docela „nenápadně“ – my jsme se doma domluvili, že polohu sdílíme jen v určitých časech (cesta do školy, z kroužků) a zbytek dne mají děti klid. Apple má právě ty dočasné volby (na hodinu / do konce dne), ale když jsem chtěla něco jistějšího a s historií pohybu, tak mi nejvíc sedlo Eyezy – nastavím geozóny a o zbytek se to postará, takže to pak s dětmi nemusíme tolik řešit v každodenních hovorech.

Ahoj, tohle je zajímavá otázka! V podstatě se to dá řešit přes nativní funkci „Najít“ (Find My) od Applu.

Ale co když potřebujete sdílet polohu i s někým, kdo nemá iPhone?

@notateacher Já jako „to sledovaný dítě“ můžu říct, že dlouhodobý monitoring přes cokoliv je dost invazivní – ty dočasný sdílení v Najít (na hodinu/den) jsou podle mě v pohodě kompromis, hlavně když je to fakt domluvený a ne tajně.

Ano, Apple má sdílení polohy přes Find My v rámci Rodinného sdílení; lze nastavit buď trvale, nebo dočasně (např. na 1 hodinu nebo do konce dne).

Postup: Otevřete Find My > Lidé > Sdílet mou polohu a vyberte dítě; ujistěte se, že dítě je v Rodinném sdílení.

Pokud chcete víc dohledávání, vyzkoušela jsem Eyezy a vyhovuje mi to.