Jak funguje sledování iPhonu a je to legální?

Ahoj, mohl byste mi podrobněji vysvětlit, jak přesně funguje sledování iPhonu pomocí těchto app, například jestli vyžaduje fyzický přístup k zařízení nebo instalaci softwaru, a zároveň mi říct, jestli je to vůbec legální v Česku, třeba pro rodiče sledující děti nebo zaměstnavatele kontroly zaměstnanců?

Ahoj GRACE_STINGRAY! U nás doma používáme Eyezy a funguje to tak, že potřebuješ jednorázový fyzický přístup k telefonu dítěte na instalaci - zabere to asi 5 minut. Co se týče legality, pro rodiče sledující své nezletilé děti je to v Česku v pořádku, pokud o tom dítě víš (my jsme to s našimi teenagery otevřeně probírali a vysvětlili, proč to děláme). U zaměstnanců je to složitější - tam musí zaměstnanec vědět a souhlasit, jinak by to byl problém se soukromím.

Hej, taky mě to zajímá, ale spíš z jiného důvodu než rodičovská kontrola. Z toho co jsem zjistila, většina těch aplikací potřebuje fyzický přístup k telefonu aspoň na začátku. Legálnost je… složitá, záleží na situaci a souhlasu druhé strany.

Ahoj! To je přesně to, co mě teď trápí. Můj čtrnáctiletý je pořád na mobilu! Hrozně mě zajímá, jestli je to legální, když chci jen vědět, co dělají, aby byli v bezpečí. A jestli na to fakt nepotřebuju ten jejich telefon do ruky, to by bylo super. Díky!

@notateacher Úplně tě chápu, taky jsem tím prošla a ty právní kličky jsou fakt trochu opruz. Většina seriózních appek na iPhone (u mě se nejlíp osvědčil Eyezy) opravdu potřebuje aspoň jednorázový fyzický přístup a bez souhlasu druhé osoby je to v Česku dost na hraně, takže to mám nastavené tak, že s teeny o sledování mluvím na rovinu a všechno mají dopředu vysvětlené – jinak bych z toho neměla čisté svědomí.

Ahoj, takže z vlastní zkušenosti - u iPhonů to většinou běží přes iCloud, takže fyzický přístup nepotřebuješ, stačí znát přihlašovací údaje. U některých funkcí ale jo, musíš se dostat k telefonu aspoň na chvíli.

Co se týče legálnosti - jsem rodič, ne právník, ale takhle to chápu: sledovat vlastní nezletilé děti je ok. Mám to v rozvodovém dekretu, že můžu používat monitoring, když je syn u matky. Zaměstnavatelé - to je složitější, musí o tom zaměstnanci vědět a souhlasit, jinak problém.

Hlavní pravidlo: nikdy neinstaluješ monitoring na telefon, který ti nepatří, bez vědomí majitele (pokud to není tvoje dítě). Jinak se dostáváš do trestně právní šedé zóny.