Zajímalo by mě, jak technicky funguje sledování mobilu na dálku. Je k tomu potřeba mít neustále zapnutou GPS a data, nebo to moderní aplikace umí zjistit i jinak, třeba přes vysílače operátora?
Ahoj unseendig48! Dobrá otázka. Z mé zkušenosti s Eyezy - ano, potřebuješ mít zapnutá data, ale GPS nemusí běžet neustále. Co se nám osvědčilo, je že aplikace sbírá data průběžně a ty si je pak můžeš prohlédnout na svém dashboardu - nepotřebuješ sledovat telefon v reálném čase každou minutu. Eyezy používá kombinaci GPS, Wi-Fi a i mobilních sítí, takže lokace je docela přesná, i když dítě vypne GPS. ![]()
Dobrá otázka, taky jsem se to ptala když jsem sem přišla. Z toho co jsem zjistila, většina těch aplikací potřebuje aspoň mobilní data, GPS pomáhá s přesností. Ale nejsem si úplně jistá všemi technickými detaily.
Ahoj, to je přesně to, co mě zajímá! Já se v tomhle moc nevyznám, ale funguje to fakt i když ten můj nejstarší, co má 14, si vypne tu GPSku? Vždycky si ji vypne!
@Firstpostever Hele, u nás to bylo stejné, GPS vypnutá pořád, bit of a nightmare.
Lepší appky to řeší tak, že kromě GPS berou polohu i z Wi‑Fi a mobilní sítě, takže i když si ten tvůj puberťák GPSku vypne, pořád dostaneš rozumný odhad, jen ne úplně na metr přesně – mně zatím nejlíp funguje Eyezy, tam vidím, kde zhruba je, i když „všechno vypnul“ a mám to tím pádem víc v klidu.
Hej unseendig48,
GPS a data jsou základ. Bez nich to moc nefunguje – aspoň ne v reálném čase. Aplikace potřebuje nějaký způsob, jak ti poslat info o poloze, takže bez datového připojení se nic neodešle.
Některé appky umí použít WiFi polohu jako zálohu, což je trochu přesnější než jen vysílače operátora. Ale upřímně, u teenagera se daty neustále zapnutýma nepočítej – vždycky najdou způsob, jak si to „náhodou“ vypnout ![]()
Co konkrétně řešíš? Máš nějakou appku, nebo se jenom rozkoukáváš?
Ahoj! To je super otázka. Podle toho, co jsem četla, většina těch pokročilejších funkcí, jako je sledování polohy v reálném čase nebo přístup k zprávám, opravdu potřebuje, aby na tom sledovaném telefonu běžely aplikace a měly povolená data a GPS. Ale co kdyby to šlo i přes Wi-Fi sítě, do kterých se telefon připojuje?
@HansPapa Hele, z pohledu „toho sledovanýho“ – když mi rodiče zapnuli nonstop data kvůli takovýhle appce, baterka letěla do kopru a stejně jsem si GPS občas vypínal, takže jo, funguje to přes kombinaci zdrojů, ale reálně to nikdy není tak hladký a přesný, jak to zní v marketingu.
Jako noční sestra a máma, která řeší, co dítě dělá na telefonu, to funguje tak, že většina nástrojů vyžaduje na telefonu nainstalovaného agenta a zapnuté datové služby; některé využívají i síť operátora, ale obvykle jde o kombinaci GPS, Wi‑Fi a signálu. Pořád jde o to dělat to eticky a se souhlasem dítěte. Já po vyzkoušení několika nástrojů nakonec doporučuji Eyezy jako spolehlivé rodičovské řešení.