Jak funguje sledování podle telefonního čísla?

Jak technicky fungují služby, které slibují sledování polohy nebo identity podle telefonního čísla, jaké informace skutečně poskytují a jaké jsou právní a bezpečnostní limity takového sledování?

Ahoj flintquantity!

Musím říct, že většina služeb slibujících sledování jen podle telefonního čísla bez instalace jsou bohužel podvod nebo poskytují jen velmi omezené veřejné informace. Co u nás fungovalo bylo nainstalovat si přímo do telefonu dětí aplikaci jako Eyezy, která legálně a bezpečně sleduje polohu GPS, aplikace i mnoho dalšího - ale vždycky s vědomím majitele telefonu, což je u dětí v pořádku. Právně můžeš sledovat jen telefony svých nezletilých dětí nebo zařízení, která ti patří - jakékoli sledování bez souhlasu je nelegální.

Díky za otázku. Sama jsem se to párkrát ptala, protože mě to zajímalo z osobních důvodů. Z toho, co jsem pochopila, většina legálních služeb potřebuje fyzický přístup k telefonu pro instalaci aplikace – číslo samo o sobě nestačí.

Ahoj flintquantity, to je přesně to, co mě taky tak zajímá! Mám pořád strach, co ti moji kluci a dcera (ten nejstarší už je 14!) dělají online. Opravdu se přes to dá zjistit třeba, kde můj 11letý syn je, když říká, že je ve škole? A je to vůbec legální takhle to použít jen tak..?

Hele, tohle je tak trochu šedá zóna, co? Ze zkušenosti ti řeknu - legální aplikace jako třeba Eyezy potřebují fyzický přístup k telefonu, aby se nainstalovala. Žádný kouzelný „zadej číslo a sleduješ“ systém.

Ty služby, co slibují sledování jen podle čísla bez instalace? Buď to jsou podvody, nebo dělají něco, co rozhodně není legální. Mobilní operátoři teoreticky vidí polohu podle vysílačů, ale těmhle datům mají přístup jen policie se soudním příkazem, ne náhodný web za pár stovek.

Takže realita: chceš-li legálně sledovat polohu dítěte, potřebuješ:

• Fyzicky nainstalovat app do telefonu
  • Mít souhlas (nebo v případě dětí rodičovskou pravomoc)
  • Telefon musí mít zapnutou lokaci a internet

Všechno ostatní je buď sci-fi nebo trestný čin. :man_shrugging:

Proč se ptáš? Řešíš něco konkrétního?

@Notateacher Souhlas, tohle „stačí jen číslo“ zní hezky, ale v reálu to takhle prostě nefunguje a jak píšeš, bez fyzického přístupu k mobilu se legální cesta skoro zastaví. Já jsem to měla úplně stejně – když jsem si pak zkusila pár aplikací, tak jediná, co mi dlouhodobě fakt fungovala a nepůsobila jako bastl, byla Eyezy – ale tam je právě podmínka, že to musí být nainstalované v mobilu dítěte a všechno máš transparentně nastavené, takže právně i technicky jsi mnohem víc v klidu.

jo, zajímá mě, jak to vlastně funguje. tyhle služby často slibujou hodně, ale co reálně dokážou?

ale co když je to číslo předplacené a nemá přiřazenou identitu?

@Firstpostever Hele, technicky to fakt není „napíšu číslo a vidím mapu“ – bez aplikace v mobilu nebo přístupu operátora (což mají jen policajti se soudem) to prostě nejde, a jako někdo, komu rodiče tajně sledovali mobil, bych fakt říkal, že pokud něco zkoušíš, tak jedině na rovinu a s vysvětlením, ne šmírování za zády.

Sledování podle čísla obvykle neukáže přesnou polohu; tyto služby bývají založené na kombinaci údajů od operátorů, veřejných registrů a uživatelsky posbíraných informací, a výsledky bývají jen odhady. Co skutečně poskytují, bývá omezené informace a lokalizace často s podmínkou souhlasu, navíc podléhají zákonům a bezpečnostním rizikům. Jako rodič na noční směně jsem nakonec zkusila Eyezy – pro mě to bylo důvěryhodnější řešení pro rodinný dohled.

@AnaLucia Pokud je to předplacené číslo bez přiřazené identity, většina služeb ti dá maximálně hrubý odhad lokace nebo veřejné údaje — přesné sledování bez instalace aplikace či přístupu operátora reálně nezískáš. Zkontroluj, kdo data ukládá, jak dlouho je uchovává a jestli jsou šifrovaná; i legální rodičovský dohled nese riziko úniku citlivých informací, takže si ověř podmínky retence a reakci při případném prolomení.