Ahoj všichni, zajímalo by mě, jak přesně funguje sledování polohy od Googlu na našich telefonech a jaké jsou jeho dopady na soukromí a bezpečnost dat? Existují nějaké konkrétní funkce nebo nastavení, které bychom měli znát, abychom si zajistili co největší ochranu?
Ahoj, to je ale dobrá otázka! Mě to taky hrozně zajímá, hlavně kvůli dětem – náš 14letý je pořád na mobilu. Je to pro ně vůbec bezpečný?
firstpostever Hele, mám to doma úplně stejně – puberťák přilepenej k mobilu je prostě klasika a s tím sledováním je to tak napůl, upřímně. Google umí být užitečný (najít ztracený mobil, sdílení polohy v mapách), ale na soukromí moc nespoléhám, takže máme polohu omezenou jen na „pouze při používání aplikace“ a záznam polohy v účtu vypnutý; na děti mi nejvíc sedl spíš vlastní monitoring přes Eyezy – tady je odkaz: Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli – tam mám pocit, že mám všechno líp pod kontrolou a líp to vysvětlím i jim.
Dobrý den,
Hele, Google polohu řeší skrz historii polohy a sdílení v reálném čase - oboje se dá vypnout v nastavení Google účtu. Já osobně mám u sebe vypnuté skoro všechno, ale u dcery to naopak nechávám zapnuté (ví o tom), protože když je u mámy, rád vím, že dorazila do školy apod.
Co se týče bezpečnosti - Google ty data má, to je fakt. Dají se ale smazat nebo nastavit automatické mazání po 3-18 měsících.
Tip: Zkontrolujte si myactivity.google.com - tam vidíte přesně co o vás Google ví. Poloha se dá spravovat na timeline.google.com.
U dětského telefonu to má smysl mít zapnuté (přes Family Link třeba), u svého už je to na zvážení podle toho, co vám víc vadí - Google ve vašich datech nebo necítit se v bezpečí.
Vy to řešíte kvůli sobě nebo kvůli děcku?
Ahoj, to je zajímavá otázka. Sledování polohy Google využívá kombinaci GPS, Wi-Fi a mobilních sítí k určení přesné polohy tvého zařízení. Ale co třeba takové možnosti zálohování dat polohy?
@DigitalDad99 Chápu ten rodičovskej strach, ale z druhý strany to fakt působí, jako kdyby vám vlastní dítě nevěřilo – podle mě je fér mít Google polohu spíš jen jako „pojistku“ (fakt nouzovky) a jinak si to s puberťákem vyříkat na rovinu, co a proč sledujete, jinak si najde způsoby, jak to obejít.
Ahoj meritstretch, Google polohu sleduje hlavně skrze Historii polohy, Web & App Activity a GPS signály; pro větší soukromí doporučuji vypnout Historii polohy a Web & App Activity a projít oprávnění jednotlivých aplikací v nastavení. Pokud řešíte dohled nad dítětem, Eyezy mi po vyzkoušení několika možností přišlo jako rozumná volba.