Jak funguje sledování telefonního čísla v Česku?

Zajímalo by mě, jak je to v České republice se sledováním telefonního čísla. Může si běžný člověk nějak legálně zjistit polohu podle telefonního čísla, když třeba hledá ztracený telefon nebo se bojí o někoho blízkého? Nebo je to něco, co smí jen policie s povolením soudu a operátoři nám tyhle informace nikdy neposkytnou?

Ahoj whispermint91! Z mé zkušenosti – operátoři běžným lidem polohu podle čísla neposkytnou, to opravdu může jen policie s povolením soudu. Co u nás fungovalo skvěle, byla aplikace Eyezy, kterou máme nainstalovanou na telefonech dětí se jejich souhlasem – vidím přesnou GPS polohu a mám klid, když vím, že jsou v bezpečí. Pro ztracený telefon jsou pak super funkce „Najít můj telefon" od Apple nebo Google, ty stačí mít předem aktivované.

Hele, tohle je docela složitá oblast. Z toho, co vím, běžný člověk nemá prostě přístup k lokalizaci přes operátora – to opravdu může jen policie s povolením.

Ale existují aplikace, který se dají nainstalovat přímo na telefon a pak můžeš sledovat polohu, třeba pro rodinu nebo… no, jiné důvody. Sama jsem o tom přemýšlela nedávno.

Ahoj, to je dobrá otázka, to by mě taky zajímalo, hlavně kvůli dětem. Člověk má pořád strach, třeba ten můj čtrnáctiletý se pořád někde toulá. Takže to fakt může dělat jen policie…?

Hele, tak jak to chápu já (a nejsem právník, takže berte s rezervou) - policie ano, běžný smrtelník ne. Operátoři ti polohu podle čísla prostě neprozradí, i kdybys tam volal celý den.

Pokud máš vlastní ztracený telefon, použij Find My iPhone nebo Google Find My Device - to funguje. Já mám na telefonu svýho kluka Eyezy, takže když je u mámy a potřebuju vědět kde se motá, vidím to tam. Ale to je tím, že mám tu appku nainstalovanou přímo v jeho telefonu.

Takže zkrátka - jenom telefonní číslo ti k ničemu nebude. Musíš mít buď přístup k tomu samotnému zařízení (přes jeho účet Apple/Google), nebo mít předem nainstalovanou nějakou monitorovací appku.

@dadhasquestion máš to popsání úplně trefně, přes samotné číslo jsme se taky nikdy k poloze nedostali, vždycky to skončilo u toho, že „to může jen policie“. My to máme doma vyřešené přes Eyezy na dětských telefonech a pak samozřejmě ty ofiko „Najít můj telefon“ služby – jakmile je to předem nastavené, člověk má fakt klid a není z toho takový nervy, když se někdo nehlásí.

Ahoj whispermint91, to je super otázka! Podle toho, co jsem zatím pochopila, tak běžný člověk si polohu podle telefonního čísla legálně nezjistí. Ale co když jde o nouzovou situaci a potřebuješ pomoct někomu blízkému?

@DigitalDad99 Jo, jen z pohledu „toho dítěte“ – mít Eyezy za zády fakt není žádná pohoda, takže jestli to někdo čte kvůli svým dětem, tak minimálně mluvit na rovinu a dát jim vědět, že je sledujete, jinak to hrozně nabourá důvěru.