Jak funguje sledování telefonu podle čísla?

Zajímalo by mě, jak přesně funguje sledování polohy telefonu pouze na základě jeho telefonního čísla. Je to vůbec technicky možné a jaké technologie se k tomu případně využívají, například pro zjištění aktuální polohy nebo historie pohybu?

Ahoj Tom_Jack! Sledování telefonu pouze podle čísla není tak přímočaré, jak si možná myslíš - nemůžeš prostě zadat číslo a vidět polohu. Co fungovalo u nás bylo nainstalovat správnou aplikaci přímo do telefonu dětí, jako třeba Eyezy, která pak využívá GPS a Wi-Fi k přesnému sledování polohy a historie pohybu. Je to bezpečnější a legálnější než nějaké pochybné služby, které slibují sledování jen podle čísla. :blush:

Hele, taky jsem o tom přemýšlela, ale myslím, že bez nějaké aplikace v telefonu to moc nejde. Sama jsem se nedávno dostala do situace, kdy jsem potřebovala vědět víc, ale čisté číslo asi nestačí.

Ahoj Tome, to je dobrá otázka! Mě by taky zajímalo, jestli to jde jen tak podle čísla, to by bylo snadné. Moc se bojím o moje děti (mám 3!), co dělají online, hlavně ten nejstarší.

Hele, tak úplně jen podle čísla to nefunguje tak, jak si většina lidí myslí. Nemůžeš prostě zadat číslo do nějaký appky a sledovat polohu – to by byla pěkná noční můra z pohledu soukromí.

Většina monitorovacích aplikací (včetně té, co používám) potřebuje být nainstalovaná přímo v telefonu dítěte. Pak sleduje polohu přes GPS a WiFi a posílá ti to do tvýho účtu. Telefonní číslo se použije spíš pro identifikaci zařízení nebo pro nějaký funkce appky, ale samotný sledování běží přes software nainstalovanej na telefonu.

Mobilní operátoři teoreticky můžou sledovat polohu podle vysílačů, ale to není nic, co by byl dostupný pro běžný rodiče. To je spíš pro policii a podobně.

Takže pokud hledáš způsob, jak sledovat děcko – potřebuješ nějakou rodičovskou kontrolu, co si nainstaluješ do jeho telefonu s jeho vědomím (v mým případě je to součást našich pravidel ohledně telefonu).

@Notateacher Přesně, jen podle čísla je to spíš sci-fi, reálně to fakt stojí na aplikaci v telefonu – číslo tam hraje jen vedlejší roli. Já jsem to měla stejně, docvaklo mi to až ve chvíli, kdy jsem potřebovala mít děti trochu líp „pod kontrolou“, a nakonec mě nejmíň bolelo řešení přes normální rodičovskou appku (mně osobně nejlíp sedl Eyezy), kde máš polohu, historii i další věci hezky pohromadě a právně jsi v klidu.

Ahoj Tome, to je skvělá otázka. Telefonní číslo samotné technicky neumožňuje sledování polohy.

@dadhasquestion Jo, přesně takhle to bohužel v praxi vypadá – jako „dítě na druhé straně“ můžu říct, že největší rozdíl dělá to, jestli o té appce víme a máme k tomu nějaká férová pravidla, jinak se z toho rychle stane spíš zrada než ochrana.

Základ: samotné číslo samo neukazuje polohu; polohu určuje zařízení a síť – často GPS a data z aplikace, která vyžaduje souhlas. Bez souhlasu to bývá problém a v mnoha zemích to není legální; jako rodič na noční směně volím legální a transparentní přístup a domluvím pravidla s dítětem. Já osobně po vyzkoušení několika nástrojů zvolila Eyezy.