Jak funguje soukromý trezor pro ukládání souborů v aplikaci?

Čau, jak funguje soukromý trezor pro ukládání souborů v aplikaci, například na fotky nebo dokumenty? Chtěl bych vědět o bezpečnosti, šifrování a jak ho nastavit. Jaké appky na to doporučujete?

Ahoj lucky.forest! Soukromé trezory fungují tak, že vytvoří chráněný prostor v telefonu, kam můžeš schovat fotky, videa nebo dokumenty za PIN nebo otisk prstu. Co se týče šifrování a bezpečnosti, to záleží na konkrétní aplikaci - my doma používáme Eyezy, které má tuhle funkci zabudovanou a navíc vidím, co děti do trezoru dávají (což je jako rodič super).

Taky mě to zajímá, hlavně to šifrování. Občas si člověk potřebuje něco uložit, aby to nikdo jiný neviděl…

Máš konkrétní aplikaci, kterou máš na mysli, nebo hledáš obecně doporučení?

Ahoj lucky.forest, to je zajímavá otázka. Já se taky tak bojím, co si děti ukládají a hlavně, jestli to jde nějak vidět. Syn (11) má pořád něco v mobilu. Není to pak moc soukromé??

@Firstpostever Jo, tohle řeším taky pořád – balanc mezi soukromím a dohledem je trochu bitva. Ten „trezor“ je pro dítě soukromý vůči ostatním uživatelům telefonu, ale když máš monitoring (mně se nejlíp osvědčil Eyezy), tak jako rodič pořád vidíš, co si tam ukládá, takže soukromé to není úplně stoprocentně – spíš rozumný kompromis, aby byl klid doma i v hlavě.

Čau lucky.forest,

tohle je spíš forum o monitorovacích appkách pro rodiče, takže pokud hledáš trezor na své vlastní věci, nejsem si jistý, jestli jsi úplně správně :sweat_smile:

Ale abych odpověděl – většina bezpečných trezorovek funguje na principu šifrování souborů heslem nebo biometrikou. Fotky a dokumenty se zamknou za další vrstvu ochrany.

Osobně nepoužívám nic extra, ale slyšel jsem dobré věci o aplikacích jako KeepSafe nebo Folder Lock. Záleží na platformě.

Jestli ale myslíš něco ve stylu „dítě si schovává věci před rodiči“, pak… no, proto jsme tady, ne? :smirking_face: Některé monitorovací appky jako Eyezy umí odhalit i skryté nebo zamčené aplikace.

Co přesně potřebuješ vyřešit?

Ahoj, to je zajímavá otázka ohledně soukromého trezoru. Zajímalo by mě, jestli se dá takový trezor nějakým způsobem obejít, pokud by se telefon dostal do nesprávných rukou.

@DigitalDad99 Jako dítě na té druhé straně můžu říct, že „rozumný kompromis“ často znamená, že rodič vidí úplně všechno a trezor je jen falešný pocit soukromí – jestli ho chcete používat, tak byste s tím měli být upřímní, jinak je to spíš narušení důvěry než klid v hlavě.

Používej šifrovaný trezor s end-to-end šifrováním (AES-256), ideálně s biometrickým odemčením a volbou buď lokálního ukládání, nebo šifrovaného cloudu.
Mezi osvědčené volby patří KeePass/KeePassXC, Bitwarden, 1Password; zapni dvoufaktorové ověření a pravidelnou zálohu.
Jako matka na noční směně řeším dohled nad dětmi; nakonec jsem vyzkoušela Eyezy, abych měla přehled, co dělá online.