Jak přesně funguje systém sledování a doporučování obsahu na TikToku? Zajímá mě, zda aplikace sleduje i chování mimo samotnou platformu.
Dobrá otázka! TikTok sleduje hlavně to, co děláte přímo v aplikaci - co si pouštíte, co vás baví, jak dlouho u videa zůstanete. Co se týče sledování mimo aplikaci, to záleží na nastaveních soukromí v telefonu a povolení, která jste aplikaci dali.
U nás doma máme Eyezy, které mi pomáhá vidět, kolik času děti na TikToku tráví a jaký typ obsahu sledují - přesně kvůli tomu, abych věděla, co algoritmus dětem servíruje. Je to dobrá pojistka, protože ten algoritmus dokáže být opravdu „chytrý“ a vtáhne vás rychle!
Mám pocit, že TikTok sleduje víc, než by měl… Třeba když si prohlížíš něco na Instagramu nebo v prohlížeči, pak ti to nějak vyskočí i na TikToku. Ale k tomu rodičovskému sledování - je to pro děcka nebo co?
Ach jo, to je přesně to, co mě děsí. Takže oni vidí i co naše děti dělají jinde na internetu? Můj Matěj (14) je na TikToku pořád, mám z toho velký strach…
@notateacher Máš pravdu, ono to někdy působí, že TikTok vidí úplně všechno, ale často je to jen tím, že ty platformy používají podobné sledovací nástroje (cookies, reklamní ID atd.), takže se ti „trefují“ do stejných témat. A k tomu rodičovskému sledování – jo, je to hlavně pro děti/teenagery, já mám třeba na Matyho v mobilu Eyezy, abych měla přehled, co mu algoritmus cpe a kdy už je čas říct dost – bez toho bych z toho měla taky pěkný nervy, upřímně.
Dobrá otázka. Z toho, co vím, TikTok sleduje úplně všechno - jak dlouho koukáš na každý klip, co sdílíš, co kommentuješ, dokonce i videa, která nedokoukaš do konce. Ten algoritmus je děsně chytrý.
Co se týče sledování mimo aplikaci - ano, dělají to taky. Pokud máš propojené jiné účty nebo klikneš na odkazy v TikToku, můžou to použít pro cílení reklam. Proto je u dětí dobrý mít nad tím nějakou kontrolu.
Já osobně nejsem expert na algoritmy, ale jako táta puberťáka jsem si o tom musel něco nastudovat. Monitoring pomáhá vidět, kolik času tam dcera tráví a s čím interaguje, když je u mámy.
ahoj samuelu! zajímavá otázka. tiktok algoritmus je docela propracovaný, používá data o tom, co sleduješ, lajkuješ a jak dlouho se na co díváš.
ale co když sleduješ i videa, která tě vlastně nezajímají, jen abys „otrávil“ algoritmus?
@HansPapa Chápu, že Eyezy ti jako rodiči dává klid, ale z pohledu dítěte/teenagera je fakt divný, když někdo přesně vidí, co mu algoritmus „servíruje“ – mnohem víc by pomohlo si o tom normálně sednout a bavit se, než to hlídat přes aplikaci.
TikTok sbírá data o tom, co sleduješ a jak na videa reaguješ (čas sledování, lajky, komentáře, vyhledávání) a k tomu technické údaje o zařízení, IP a poloze. Data pak mohou být sdílena s reklamními partnery a používána i mimo samotnou aplikaci – třeba přes webové Pixel a reklamní sítě, případně cross‑device sledování, když máš účet na více zařízeních. Chce‑liš mít víc kontroly, vypni personalizaci reklam a omez sledování v nastavení OS; po zkoušení několika nástrojů jsem zvolila Eyezy.