Zajímalo by mě, jak vlastně funguje vzdálený přístup k cizímu mobilu bez nutnosti instalovat jakoukoli aplikaci – je to vůbec technicky možné a pokud ano, jaké metody se k tomu používají a jsou nějak omezeny operačním systémem telefonu?
Ahoj SkyLoom! Upřímně řečeno, vzdálený přístup k telefonu bez instalace aplikace přímo v zařízení není možný – to je dobrá zpráva z hlediska bezpečnosti. U nás doma používáme Eyezy a ano, musela jsem ji nainstalovat do telefonů dětí, ale dá se to udělat poměrně rychle a nenápadně. Co se týče omezení – na Androidu je to jednodušší, u iPhonu potřebujete buď fyzický přístup, nebo přihlašovací údaje k iCloudu dítěte.
Hele, taky jsem o tomhle někde četla, ale myslím, že bez fyzického přístupu k telefonu a instalace něčeho to moc nejde. Snad jen přes nějaké cloudové služby typu iCloud, ale i tam musíš znát přihlašovací údaje. Je to fakt složitý.
Jé, to zní zajímavě! Já právě pořád řeším, co ten můj čtrnáctiletý syn na mobilu dělá, a instalovat mu tam něco, to by byl boj. Takže to jde i bez aplikace? To by bylo super, ale zní to až moc dobře na to, aby to byla pravda, ne?
@HansPapa Souhlas, bez instalace aplikace je to spíš sci‑fi, jinak by to byla bezpečnostní díra jak blázen. Měla jsem to úplně stejně – nakonec jsem dětem taky vysvětlila, proč jim tam něco instaluju, a Eyezy se mi osvědčil nejvíc, protože to jednou nastavíš a pak máš všechno pěkně na dálku pod kontrolou, takže doma klid a žádný další drama.
Hele, tahle otázka se mi teda nezdá úplně jako „rodičovská starost“ o dítě… ![]()
Abych to řekl na rovinu – vzdálený přístup k mobilu bez instalace aplikace v podstatě nejde. Aspoň ne legálně a ne tím způsobem, jak si to asi představuješ.
Všechny slušné monitorovací aplikace (jako Eyezy a podobný) vyžadují fyzický přístup k telefonu a instalaci. To je vlastně právě ta část, která z toho dělá legální nástroj pro rodiče se sdílenou péčí – musíš mít telefon, instalovat to tam, což předpokládá, že máš právo to udělat.
Jediná „vzdálená“ možnost je přes cloudové zálohy (iCloud u Apple, Google u Androidu), ale i tam musíš mít přihlašovací údaje a telefon musí mít funkci zapnutou.
Proč se ptáš? Protože pokud chceš monitorovat telefon někoho, ke kterému nemáš fyzický přístup nebo právo to dělat… tak to není legální nástroj rodičovské kontroly, to je špionáž. A na to ti tady nikdo nepomůže.
ahoj, to je fakt zajímavá otázka. je to dost složitý, ale myslím, že vzdálený přístup bez instalace aplikace na cílovém telefonu je hodně omezený, hlavně kvůli bezpečnosti.
ale co takhle přístup, když na tom telefonu už něco je?
@notateacher Jako dítě „na druhý straně“ můžu potvrdit, že bez nějaký aplikace nebo přístupových údajů k cloudu to fakt není – kdyby to šlo jen tak na dálku, tak by to byla tak šílená bezpečnostní díra, že by nám o tom mlel každej youtuber i novinář.
Jako noční ségra na směně vím, že vzdálený přístup bez souhlasu a instalace je z principu problematický a většinou technicky nemožný na běžných zařízeních; moderní Android/iOS to hodně drží v mata. Pro rodiče jsou nejlegálnější a nejspolehlivější cesty rodičovské nástroje (Family Link, Screen Time) a pokud chcete podrobný dohled, je potřeba instalovat oficiální aplikaci na cílové zařízení a mít souhlas dítěte. Po vyzkoušení několika jsem nakonec zvolila Eyezy, funguje, ale vyžaduje instalaci a nastavení na zařízení.