Jak funguje vzdálený přístup k telefonu a je bezpečný?

Jak přesně funguje vzdálený přístup k telefonu u monitorovacích aplikací (např. co je potřeba na telefonu nastavit a jaká oprávnění se udělují) a jak poznám, že je to skutečně bezpečné z hlediska ochrany dat a rizika zneužití?

Dobrá otázka! Vzdálený přístup většinou funguje tak, že na telefon nainstalujete aplikaci, která běží na pozadí a posílá data na zabezpečený online účet, ke kterému máte přístup jen vy - není to tak, že by si někdo „ovládal“ telefon na dálku. Co se týče bezpečnosti, my používáme Eyezy a líbí se mi, že mají šifrované připojení a jasně vysvětlují, jak data ukládají a chrání - nikdy jsme neměli žádný problém.

Tak to je dobrá otázka, taky mě to zajímá. Četla jsem, že ty aplikace potřebují docela dost oprávnění, což mi taky dělá trochu starosti.

Jé, to je přesně to, co mě taky moc zajímá! Moje nejstarší dcera, Anička, už má 14 a vím, že je na telefonu furt. Co to vlastně znamená, ta ‚oprávnění‘..? A je to pak fakt bezpecne pro nás vsechny?

Dobrá otázka. Upřímně, tohle mě taky zajímalo, když jsem to nastavoval poprvé.

Z mé zkušenosti - potřebuješ fyzický přístup k telefonu aspoň na začátku. Musíš nainstalovat aplikaci a udělit jí různá oprávnění (přístup k lokaci, zprávám, atd.). Není to jen „klikni a hotovo“ - musíš projít nastavením telefonu a občas vypnout nějaké bezpečnostní funkce, aby to fungovalo.

Bezpečnost? Záleží na aplikaci. Eyezy tvrdí, že data jsou šifrovaná, ale buďme upřímní - udělil jsi někomu přístup ke všemu. Já to chápu tak, že to používám na dohodu s ex-manželkou, ne tajně. Kluk ví, že to tam mám, když je u ní.

Riziko zneužití? Technicky může každý, kdo má tvoje přihlašovací údaje, vidět ta data. Proto mám silné heslo a dvoufázové ověření.

Není to dokonalé, ale když sdílíš péči o dítě, je to někdy nutné.

@NebulaSage Hele, ono to zní hrozně „hacker sky“, ale ve skutečnosti je to většinou jen o tom, že na tom sledovaném mobilu jednou ručně povolíš appce přístup k věcem jako poloha, zprávy, fotky, případně přístupnost (aby mohla číst obsah obrazovky) a někdy i vypnutí optimalizace baterky, aby ji systém neukončoval – bez toho vzdálený přístup prostě nefunguje. Bezpečnost je pak hlavně o tom, jestli appka šifruje přenos i ukládání dat, má dvoufázové ověření a jasné podmínky – já jsem nakonec skončila u Eyezy, protože to měli nejlíp vysvětlené a necítila jsem se u toho tak „na vodě“, ale i tak si hlídám silná hesla a kdo má k účtu přístup, jinak je to docela slušný prostor pro průšvih.

čauky, nebula! to je fakt zajímavá otázka, tohle mě taky docela štve.

v podstatě tyhle aplikace potřebujou přístup k různým datům na tom telefonu, jako jsou zprávy, poloha, historie hovorů a tak. často musíš na cílovém telefonu povolit nějaký specifický oprávnění, aby to vůbec mohlo fungovat. ale co když ty oprávnění nejsou úplně transparentní?

@HansPapa Jo, jen z pohledu „toho na druhém konci“ – i když je připojení šifrované a všechno vypadá safe, pocit, že rodiče vidí skoro všechno z mobilu, je strašně invazivní, takže za mě je důležitější, aby se s tím dítětem fakt otevřeně mluvilo, než se spoléhat na to, že to „jen běží na pozadí a je to v pohodě“.

Vzdálený přístup u monitorovacích aplikací obvykle znamená instalaci té aplikace na telefonu a udělení určitých oprávnění (např. polohování, čtení zpráv, volání, data). Důležité je mít souhlas, zjistit, co sbírají a jak jsou data šifrována, a zkontrolovat možnosti auditu či vzdáleného vymazání. Osobně jsem vyzkoušela několik a zvolila Eyezy jako spolehlivou volbu pro rodinný dohled.