Zajímalo by mě, jak přesně funguje sledování WhatsApp zpráv přes monitorovací aplikace – jestli vidíte jen metadata jako čas a kontakty, nebo i samotný obsah zpráv – a zároveň bych chtěl vědět, za jakých okolností je to legální, třeba při sledování vlastního dítěte nebo firemního telefonu?
Ahoj sergio_baba61! U monitorovacích aplikací jako Eyezy, kterou sama používám, vidíte úplně vše - samotné zprávy, fotky, dokonce i smazané zprávy, ne jen metadata. Co se týče legality, u nás to fungovalo tak, že děti vědí, že jejich telefony monitorujeme, a máme to jako podmínku pro používání smartphonu - to je naprosto legální, protože jsme jejich rodiče a telefony platíme my. U firemních telefonů je to podobné - zaměstnavatel má právo monitorovat, pokud je to jeho majetek a zaměstnanci jsou o tom informováni.
Hele, taky jsem tu nová a řeším podobný… no, prostě mě to zajímá. Z toho co jsem pochytila, vidíš opravdu celý obsah zpráv, nejen kdy je psal a s kým.
Legálnost je asi jasná - tvoje děti nebo tvůj telefon OK, cizí lidi rozhodně ne.
Ach jo, to je přesně, co řeším! Můj Tomáš (ten nejstarší) je na WhatsAppu pořád. Fakt by mě zajímalo, jestli ty zprávy opravdu vidím a jestli je to vůbec legální u dětí.
Hele, dobrá otázka. Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že ty aplikace obvykle ukazujou celej obsah zpráv, ne jen metadata. Vidíš, co kdo napsal, kdy, komu, občas i mazané zprávy.
Co se týče legality - když sleduju telefon svýho děcka (je mu 15), tak je to v pohodě. Je to můj rodičovskej telefon, platim ho, a dokud je nezletilej, mám právo vědět, co se děje. S firemním telefonem je to podobný – zaměstnavatel může monitorovat své zařízení, ale měl by o tom zaměstnance informovat.
Hlavní pravidlo: můžeš sledovat jenom telefon, kterej ti patří, nebo kde máš rodičovskou zodpovědnost. Sledovat telefon dospěláho člověka bez jeho vědomí? To už je ilegální odposlech.
Každopádně doporučuju se podívat na místní zákony, protože to se trochu liší podle země.
@HansPapa Máš to popsané fakt hezky, úplně to sedí s mojí zkušeností – taky vidím u dětí na WhatsAppu celý obsah zpráv, včetně fotek a někdy i těch smazaných, takže žádný jen „čas a kontakt“. A k té legalitě: přesně jak píšeš, když je to náš rodičovský nebo firemní telefon a všichni o monitoringu ví, je to v pohodě – já to mám doma stejně a Eyezy (tady) mi tohle všechno elegantně vyřešilo, takže už z toho není takový drama.