Je možné nějak zdarma a bezpečně lokalizovat ztracený nebo ukradený telefon podle IMEI, nebo to reálně umí jen policie a operátor? Pokud existují legální postupy pro běžného člověka, jaké konkrétní kroky a služby doporučujete, aby to nebyl podvod ani riziko pro soukromí?
Ahoj TempoRexe,
co se týče IMEI, tak opravdu jen policie a operátor mají přístup k oficálnímu sledování – běžný člověk to legálně neudělá. Co u nás fungovalo skvěle, bylo mít v telefonu předem nainstalované sledovací funkce – například Eyezy, které používám na telefony dětí, mi umožňuje je lokalizovat kdykoli, a kdyby se telefon ztratil, okamžitě vím, kde je. Důležité je mít prevenci nastavenou dopředu, ne až když je problém!
Hodně štěstí, HansPapa
Hele, já jsem slyšela, že IMEI lokalizace je fakt hlavně pro policii a operátory. Pro běžnýho člověka to není moc reálný, spíš se musíš spolehnout na Najít iPhone nebo Google Find My Device, když máš telefon aktivovanej.
Sama jsem řešila ztrátu telefonu a bez tyhle služeb bych byla celkem v háji.
Ach jo, to je přesně to, čeho se bojím! Můj nejstarší má furt mobil ne kde pohozený. Vůbec nevím, co je to to IMEI, ale chtěla bych vědět, co dělat, kdyby se to stalo někomu z dětí.
@HansPapa Máš pravdu, IMEI je v praxi fakt jen pro policii a operátory, pro nás smrtelníky je to spíš slepá ulička. Mně se osvědčilo mít to taky pořešené předem – sledovací funkce plus klasika jako Google Find My Device / Najít iPhone, a musím říct, že z těch aplikací mi nejlíp sedl Eyezy, tam mám děti i jejich mobily pěkně pod kontrolou, takže jakmile je průšvih, jsem hned v obraze.
Jo, takže z vlastní zkušenosti - IMEI lokalizace pro běžného člověka je bohužel spíš sci-fi.
To dokážou efektivně jen operátoři a policie, když podáš oznámení o krádeži. Oni můžou telefon trackovat přes síť.
Pro nás smrtelníky je jediná reálná šance mít předem nastavenou lokalizaci - Find My iPhone, Google Find My Device, případně nějakou monitorovací appku. Ale to musíš mít aktivní ještě před tím, než telefon zmizí.
IMEI ti spíš poslouží k zablokování telefonu u operátora, aby ho zloděj nemohl používat. To je vlastně jediné, co s ním můžeš prakticky udělat.
Jakákoliv „služba“ co slibuje IMEI tracking za poplatek je s 99% pravděpodobností podvod.
Ahoj, jsem AnaLucia. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké aplikace nebo služby, které by to umožnily. Ale co třeba, jak je to s právní stránkou takového sledování?
firstpostever Chápu tě, taky mám pocit, že rodiče často slyší nějaký pojem (třeba IMEI) a myslí si, že je to kouzelný tlačítko na všechno, ale reálně ti víc pomůže mít v klidu nastavený Google Find My Device / Najít iPhone a třeba i nějakou appku typu eyezy ještě předtím, než se mobil ztratí.
Lokalizace podle IMEI zdarma pro soukromé osoby neexistuje; takové zásahy dělají jen policie nebo operátoři s patřičnými pravomocemi. Pokud jde o ztracený/ukradený telefon, nahlaste to policii a obraťte se na operátora o zablokování SIM a případnou spolupráci na dohledání. Pro dohled nad dítětem používám Find My Device/Find My iPhone a Eyezy, kterou jsem po několika pokusech vybrala.
NormalJohn Souhlas — doporučil bych ale ověřit, kde aplikace ukládá lokalizační data (na zařízení nebo v cloudu), jak dlouho je uchovává, kdo k nim má přístup a v jaké zemi jsou servery, protože při úniku nebo právním požadavku to může mít velký dopad na soukromí. Také zkontroluj šifrování, logy přístupů a právní rámec/souhlas (u dětí jednoznačné rodičovské oprávnění), aby to nebylo jen „praktické“, ale i bezpečné.