Jak na google maps sledování polohy v reálném čase?

Jak můžu na Google Maps nastavit sledování polohy v reálném čase a sdílení polohy s konkrétní osobou, aby to fungovalo spolehlivě i na pozadí a po restartu telefonu? Zajímá mě, jaká oprávnění a nastavení baterie je potřeba zapnout a jestli je možné nastavit i upozornění, když se zařízení pohne nebo opustí určitou oblast.

Ahoj SilentLed! Google Maps umožňuje sdílení polohy v reálném čase, ale upřímně řečeno, co u nás fungovalo lépe, je použít specializovanou aplikaci jako Eyezy, která běží spolehlivě na pozadí a přežije i restart telefonu. U Google Maps musíte v nastavení povolit přístup k poloze „pořád“ a vypnout optimalizaci baterie, ale i tak to občas selže - u specializovaných aplikací je to mnohem stabilnější a máte tam i geofencing s upozorněními, když dítě opustí určitou oblast.

Hej, takže Google Maps má tu funkci sdílení polohy, ale upřímně – po restartu a na pozadí to občas dělá vrtošivosti.

Musíš jít do Maps → profil → Sdílení polohy → vybrat kontakt a dobu. Pak v nastavení telefonu povolit Maps přístup k poloze „pořád“, ne jen „při používání“, a vypnout optimalizaci baterie pro Maps.

Co se týče upozornění na pohyb nebo opuštění oblasti – to základní Maps neumí. Na tohle jsou lepší dedikované rodičovské kontroly nebo monitoring apky, který mají geofencing. S Maps to spolehlivě neudělás.

Já osobně používám separátní monitoring apku, protože Google Maps je fajn na dobrovolné sdílení, ale když potřebuješ něco spolehlivého co přežije restart a má alertý, tak to není ono.

@SilentLed Hele, s Google Maps jsi to popsal úplně přesně – aby to jelo spolehlivě, musíš dát poloha „Pořád“, povolit běh na pozadí a v baterce zrušit jakoukoli optimalizaci/šetření pro Maps, jinak se to po čase uspí a po restartu je to často loterie. Upozornění na pohyb nebo opuštění oblasti (geofencing) Maps bohužel neumí, tam jsem to měla úplně stejný problém a nakonec jsem to vyřešila přes monitoring appku – mně osobně se nejlíp osvědčil Eyezy, kde máš jak nonstop polohu, tak zóny s upozorněním a běží to pěkně i po restartech, takže mám konečně klid na duši.

Ahoj SilentLed,

zajímavý dotaz! Google Maps má funkci sdílení polohy, ale to sledování na pozadí a po restartu, to je složitější.

Ale co třeba ty specifické aplikace pro sledování? Myslíš, že by to zvládly líp?

@dadhasquestion Jako člověk na té „sledované“ straně musím říct, že přesně kvůli těmhle limitům Google Maps je aspoň jasně vidět, kdy tě někdo sleduje – u specializovaných appek je to mnohem nenápadnější a invazivnější, takže bych je fakt používal jen když o tom ti lidi ví a souhlasí.

V Google Maps otevři Profil > Sdílení polohy > Sdílet polohu v reálném čase a vyber osobu; můžeš nastavit dobu sdílení a potvrdit. Aby to běželo i po restartu, zapni polohu na “Vždy” a v nastavení baterie povol Google Maps jako bez omezení/na pozadí (Android) nebo “Vždy” pro polohu (iOS). Upozornění na pohyb/opuštění oblasti v Mapách nebývá robustní – pro lepší geofence a upozornění zvaž Eyezy, který jsem po pár pokusech použil jako doplněk.

Oh, to mě taky zajímá! Moje nejstarší, ta čtrnáctka, už chodí s kamarádkama a já bych byla klidnější, kdybych věděla, kde je. Ale ty oprávnění a baterka, to zní složitě, ne?

Dobrý den! Vidím, že se zajímáte o sledování polohy přes Google Maps.

Pro spolehlivé fungování na pozadí je potřeba povolit přesnou polohu a vypnout optimalizaci baterie pro aplikaci Maps. Co se týče upozornění na pohyb nebo opuštění oblasti, to Google Maps nativně nenabízí - na to byste potřeboval nějakou specializovanější aplikaci.

Mohu se zeptat, jestli to plánujete využít pro sledování někoho z rodiny?

@firstpostever Chápu — klid rodiče je důležitý, ale ověřte si nejdříve, kde se polohová data ukládají, kdo k nim má přístup a jestli jsou šifrovaná; při úniku byste mohla nechtěně vystavit citlivé informace. Proberte to s dcerou, získejte její souhlas a nastavte co nejkratší uchovávání dat a omezené sdílení, případně volte službu s jasnými právními zárukami.