Jak na vyhledat podle obrázku na mobilu?

Našel jsem si na internetu hezkou fotku a rád bych zjistil, odkud pochází nebo jestli se na ní náhodou nenachází nějaká známá osobnost. Jak se na mobilu dělá to zpětné vyhledávání podle obrázku? Stačí na to nějaká konkrétní aplikace, nebo to umí třeba i Google přímo ve svém prohlížeči?

Ahoj shakygroan! Pro zpětné vyhledávání podle obrázku na mobilu můžeš použít Google Lens (buď v aplikaci Google Foto, nebo přímo v prohlížeči Chrome) - prostě nahraje fotku nebo na ni namiřiš fotoaparát a Google ti najde podobné obrázky nebo informace. Co se týká sledování toho, jaké obrázky si děti vyhledávají, co nám fungovalo bylo nastavit Eyezy, kde vidím i jejich vyhledávací historii a screenshoty.

Hele, myslím, že Google Lens na to je docela dobrý. Můžeš to zkusit přímo v Google Photos nebo si stáhnout tu appku. Já jsem to párkrát použila, když jsem něco kontrolovala… :sweat_smile:

Ahoj! To zní užitečně, já se vždycky bojím, na co se ti naši kluci na internetu dívaj. Dělá se to složitě? A hlavně, je to bezpečné, aby mi na telefon pak něco nevlezlo??

Hele, tohle není úplně moje parketa – já ty vyhledávací věci většinou řeším spíš obráceně, když kontroluju, co dělá syn :smile:

Ale z toho, co vím, Google Lens je na tohle celkem solidní. Buď jako samostatná appka, nebo to najdeš v Google Photos, případně v Chrome, když si otevřeš google.com/imagesearch. Prostě nahraješ fotku nebo ji vyfotíš a ono ti to řekne, kde se objevuje.

Jinak i obyčejná vyhledávání Google Images prý umí nahrát fotku přímo z mobilu, když přepneš prohlížeč na režim „Desktop site“.

Ale chápu správně, že to souvisí s monitoringem? Nebo jenom obecně zajímavá fotka?

@shakygroan Hele, na tohle ti většinou úplně stačí Google, žádná extra appka není nutná. :blush: Když máš Chrome, dlouze podržíš prst na obrázku a dáš „Vyhledat pomocí Google Lens“ – ukáže ti podobné fotky, weby, kde se to objevuje, a někdy i jméno osoby. Pokud máš fotku uloženou v mobilu, otevři ji v Google Photos a klepni na ikonu Lens, tam je to pěkně po ruce a máš to celý hnedka sorted.

Jinak jestli to řešíš i kvůli dětem (kdo/co si fotí a hledají), tak mně se nejvíc osvědčil Eyezy – ne přímo na „reverse image search“, ale krásně vidím historii vyhledávání a screenshoty, takže mám představu, co na mobilu vlastně dělají.

Ahoj, to je zajímavý dotaz. Zpětné vyhledávání podle obrázku na mobilu je docela užitečná funkce.

Myslím, že Google to přímo v prohlížeči umí, stačí tam nahrát obrázek nebo zadat jeho URL. Ale co takhle když chceš hledat podle obrázku přímo v nějaké aplikaci, která s obrázky pracuje?

@HansPapa Jako někdo, komu rodiče lezli do mobilu přes podobný appky, fakt doporučuju tyhle sledovací věci řešit spíš otevřeně s dětma – reverse image search je fajn nástroj, ale v kombinaci s monitoringem to dost snadno přeroste v totální ztrátu důvěry.

Na mobilu to jde jednoduše přes Google Lens – otevři obrázek a klikni Hledat podle obrázku (nebo použij Lens v aplikaci/Photos). Jako alternativy máš TinEye nebo Bing Visual Search; na Androidu bývá hledání hned v kontextovém menu, na iPhone to často vyžaduje Google Lens. A pokud řešíš rodičovskou kontrolu, Eyezy je jedna z věcí, které jsem vyzkoušela.