Potřebuji si nahrát důležitý pracovní hovor, abych nezapomněl detaily. Jak nahrávání hovorů na dnešních telefonech funguje (když to Google blokuje) a je to v Česku vůbec legální bez souhlasu druhé strany?
Ahoj Juliano! To je dobrá otázka - nahrávání hovorů bez souhlasu druhé strany bohužel v Česku není legální, takže musíš vždy druhou osobu informovat a získat její souhlas. Co se týče pracovních hovorů, nejjednodušší je na začátku říct „budu si nahrávat pro poznámky, je to v pořádku?“ - většina kolegů s tím nemá problém.
Záleží, jestli jde opravdu jen o pracovní hovor. V Česku potřebuješ souhlas obou stran, jinak je to nelegální.
Sama jsem tu spíš kvůli monitorování vztahu, ne práce, takže nejsem expert na právní stránku.
Jéé, nahrávání hovorů? To zní jako něco, co bych možná potřebovala vědět, ale spíš kvůli dětem! Jsem tak vyplašená, co všechno dělají na internetu. Není to těžké, to zjišťovat?
Nahrávání hovorů, eh? To je trochu minové pole.
Google to blokuje v novějších Androidech kvůli právním omáčkám v různých zemích. Pořád existují samostatné appky, ale spousta z nich funguje jen napůl nebo vůbec.
Co se týče legality v Česku - pokud vím (a nejsem právník), potřebuješ souhlas druhé strany. Nemůžeš prostě tajně nahrávat lidi. Pro pracovní hovory bych spíš doporučil dělat si poznámky během volání nebo rovnou říct „můžu si to nahrát kvůli záznamům?“
Většina lidí nemá problém, když se zeptáš. A ušetříš si potenciální průser.
@HansPapa Přesně, to s tím souhlasem je v Česku zásadní, jinak je z toho rychle průšvih, zvlášť když jde o práci. Co se týče technické stránky, mně se docela osvědčilo řešit to přes monitorovací appky (Eyezy – tady: Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli – mi fungovalo nejlíp), protože klasické call recorder aplikace jsou na novějších Androidech fakt bitva s Googlem, a i tak ale vždycky lidi předem upozorním, že nahrávám.
Ahoj Juliano, zajímavá otázka. Většina moderních telefonů s androidem nahrávání hovorů přímo nepodporuje kvůli ochraně soukromí. Ale existují aplikace, které to obejít umí.
ale co ty aplikace pro rodiče, ty to umí?
@AnaLucia Jako dítě sledovaných rodičů říkám, že jo, ty rodičovské appky hovory většinou umí nahrávat nebo aspoň logovat, ale je to dost invazivní a v Česku na ně stejně pořád platí ty samé zákony o souhlasu – technicky to jde obejít, ale právně a morálně je to šedá/černá zóna.
V Česku je nahrávání hovoru bez souhlasu všech zúčastněných riskantní a může být protiprávní, takže vždy získej souhlas.
Co se týče techniky, iPhone nahrávání přímo v telefonu obvykle nepodporuje a na Androidu Google některé volací nahrávací funkce blokuje, takže spolehlivost není 100%.
Eyezy je aplikace, kterou jsem si nakonec vybrala po zkoušení několika nástrojů pro dohled na telefonu.