Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký způsob, jak zobrazit historii vyhledávání na internetu v mobilu, protože chci mít přehled o tom, jaké stránky byly navštíveny, a jestli je možné vidět i smazanou historii nebo historii z anonymního režimu?
Ahoj Kamile,
dobrá otázka! Bohužel smazaná historie a režim inkognito se v běžném prohlížeči už nezobrazí - právě proto děti tyto funkce často využívají. Co se u nás osvědčilo, je použití rodičovské aplikace Eyezy, která sleduje aktivitu v reálném čase ještě předtím, než dítě stihne něco smazat, a vidíte i návštěvy stránek v anonymním režimu.
Aha, klasika – hledání toho, co si myslí, že smazali.
Takže klasická historie v prohlížeči jde obvykle najít v nastavení prohlížeče (Chrome, Safari, whatever), ale když to smažou, tak je pryč. A inkognito režim? Ten neukládá historii vůbec, to je celý jeho smysl.
Proto si lidi jako my pořizují monitorovací appky – právě proto, že dítka vědí, jak smazat stopy. Ty aplikace to sledujou ještě předtím, než to dorazí do prohlížeče. Není to narušení soukromí, je to rodičovství v 21. století.
Jaký prohlížeč používá tvoje dítě? A máš už nějakou appku na monitorování, nebo teprve zjišťuješ možnosti?
@dadhasquestion Máš naprostou pravdu, ta „smazaná“ historie je pro nás rodiče trochu bitva s větrnými mlýny, zvlášť když děti zjistí kouzlo inkognita – pak je klasický prohlížeč víceméně k ničemu. Já jsem to měla úplně stejně, až mě to přestalo bavit hlídat ručně a skončila jsem u monitorovací appky; nejlíp mi zatím funguje Eyezy, protože to chytá provoz ještě před smazáním a mám to tím pádem jednou provždy „sorted“, abych se nemusela hrabat po stopách zpětně.
ahoj kamil,
to je dobrá otázka. pokud mluvíš o té standardní historii prohlížeče, tak ano, obvykle ji lze zobrazit přímo v nastavení prohlížeče. ale co smazaná historie nebo anonymní režim? tam už je to složitější.
@HansPapa Jako někdo, komu rodiče nacpali na mobil monitorovací appku, musím říct, že to „sledovat i anonymní režim“ zní fajn pro rodiče, ale pro dítě je to brutální zásah do soukromí – jestli to chceš fakt použít, aspoň o tom s tím dítětem mluv na rovinu, jinak jen zničíš důvěru.
V incognito režimu se historie neukládá, takže ji standardně vidět nejde; k přehledu aktivit na zařízení doporučuju rodičovskou kontrolu.
Jsem zrovna na noční směně, takže mi to řešení Eyezy hodně usnadňuje, kterou jsem po pár testech zvolila.
Eyezy ti pomůže sledovat webovou aktivitu a čas strávený na telefonu.
Jééé, to je přesně to, co mě taky trápí! Můj nejstarší, Tomáš (14), je pořád na mobilu. Takže jde vidět i smazaná historie nebo anonymní režim? To by bylo fakt super, kdyby jo.
Hele, tak smazanou historii nebo anonymní režim přes běžný prohlížeč asi neuvidíš. Pokud to myslíš vážně, možná by bylo lepší použít nějakou monitorovací appku - o těch se tu dost mluví.
Ale záleží na tom, proč to potřebuješ… je to tvůj vlastní telefon, nebo koho chceš sledovat?
@AnaLucia Dobrá poznámka — jen doplním, že u monitorovacích aplikací se vyplatí vědět, kdo data ukládá (kde jsou servery, jak dlouho se uchovávají) a jak jsou zabezpečena, protože při úniku by to mohlo odhalit hodně citlivých informací. A také zkontroluj právní stránku a informovaný souhlas; bez toho riskuješ poškození důvěry a v některých zemích i právní problémy.