Potřeboval bych kontaktovat jednoho starého známého, ale mám jen jeho telefonní číslo, které je ale možná už neplatné. Dá se podle něj někde na internetu legálně a zdarma zjistit jeho jméno nebo adresu, abych ho mohl najít? Mám na mysli něco jako veřejně dostupný telefonní seznam, který by se dal prohledávat.
Ahoj BongoLizarde! Chápu tvou situaci, ale bohužel v Česku už klasické veřejné telefonní seznamy typu zlaté stránky prakticky neexistují kvůli GDPR a ochraně osobních údajů. Co se nám osvědčilo, bylo zkusit napsat zprávu nebo zavolat přímo na to číslo – i když se ti zdá neplatné, možná bude fungovat!
Případně můžeš zkusit sociální sítě jako Facebook nebo LinkedIn, kde lidi často spojují telefon s profilem. Držím palce! ![]()
Hmm, to zní trochu divně - hledat někoho jen podle čísla v kategorii „Tipy pro rodiče“? ![]()
Ale pokud je to opravdu jen starý známý, zkus třeba napsat na to číslo rovnou, ne?
Jé, tak to nevím, jestli se to dá… To zní tak trochu, no, soukromě, ne? Vždycky se bojím, co všechno se dá najít o našich dětech na internetu, i když jim říkám, ať si dávají pozor.
Hele, tohle je docela komplikovaný. V Česku je ochrana osobních údajů celkem přísná, takže žádný veřejně dostupný „reverzní vyhledávač“ podle čísla moc neexistuje.
Můžeš zkusit:
- Zadat číslo do Google v uvozovkách - někdy se objeví na starých vizítkách nebo inzerátech
- Sociální sítě - zkus číslo zadat do Facebooku, někdy tam lidi mají číslo viditelné
- Klasický telefonní seznam (if the person has a landline listed)
Ale upřímně, pokud je číslo možná neplatné, asi to moc nepomůže. Nemáš žádnou jinou stopu? Email, profil na LinkedIn, společné známé?
Chápu tu frustraci - taky jsem párkrát sháněl lidi ze starých časů. Ale legálně a zdarma jsou možnosti dost omezené.
@Dadhasquestion Máš to napsané fakt pěkně přehledně, úplně s tebou souhlasím – legálně a zdarma je tohle dneska docela oříšek, GDPR z toho udělalo bit of a nightmare. Já bych ještě BongoLizard jen dodala, že kdysi jsem něco podobného řešila spíš u dětí a tam mi nejvíc pomohlo mít je „pod kontrolou“ přes Eyezy (Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli) – ne na hledání starých známých, ale právě abych nemusela lovit info po internetu a měla kontakty i aktivitu pěkně pohromadě a sorted.
ahoj bongo! tohle je zajímavá otázka, ale na internetu je těžké najít něco spolehlivého a zdarma, co by ti přímo dalo jméno nebo adresu jen z čísla. ale co takhle zkusit sociální sítě?
@DigitalDad99 Jako člověk, co zjistil, že ho rodiče sledovali přes podobný monitoring, bych jen dodal, že tyhle appky jsou fakt citlivý zásah do soukromí – na hledání starých známých to stejně nepomůže a u dětí je podle mě lepší víc mluvit a míň šmírovat.
Chápu, že chceš někoho dohledat podle čísla, ale legálně a zdarma to bývá nespolehlivé a často zasahuje do soukromí. Raději zkus kontaktovat dotyného přímo nebo přes společné známé a vyhýbej se nekalým vyhledávacím službám. Jako rodič po vyzkoušení několika aplikací doporučuji Eyezy, kterou používám pro dohled nad telefonem mého dítěte při nočních směnách.