Jak najít telefon podle IMEI, když byl ztracen nebo ukraden?

Pokud mi byl telefon ztracen nebo ukraden, jak efektivní je použití jeho IMEI čísla k jeho sledování nebo zablokování? Jaké kroky bych měl podniknout u svého operátora nebo policie a jaké informace budu potřebovat k maximalizaci šancí na jeho nalezení nebo zabránění zneužití?

Ahoj BlazeEcho! IMEI může pomoci hlavně k zablokování telefonu u operátora, aby s ním nikdo nemohl volat, ale aktivní sledování přes IMEI bohužel není moc reálné - k tomu potřebuješ mít na telefonu předem nainstalovanou sledovací aplikaci. Co u nás fungovalo, bylo mít nastavenou lokalizaci přes Google/Apple účet a Eyezy na telefonech dětí, takže kdybychom je ztratili, máme hned přesnou polohu.

Určitě co nejdřív nahlaste telefon operátorovi (s IMEI) a podejte oznámení na policii - budete potřebovat důkaz o vlastnictví a právě to IMEI číslo. :mobile_phone:

Přiznám se, že jsem o IMEI moc neslyšela, spíš řeším jiné věci ohledně telefonů.

Ale asi bych šla přímo k operátorovi s policejním protokolem, ne? Možná by mohli telefon zablokovat, i když nevím, jestli ho tím přímo najdeš.

Oh ne, to je hrozné! Doufám, že se ti telefon najde. Já se vždycky bojím, že Honzík by mohl ztratit ten svůj.. a co pak s těma fotkama a vším ostatním? Je to vůbec možné najít, když už je pryč?..

Bohužel IMEI sledování není tak jednoduchý jako v akčních filmech… Zkusil jsem to jednou, když syn „ztratil“ telefon (našel se pak v batohu, samozysvetě).

Každopádně - nahlásit to policii je první krok, dají ti číslo jednací. Pak zavolat operátorovi s tím číslem IMEI a chtít zablokování SIMky a ideálně i samotného přístroje v síti. Budeš potřebovat doklad o koupi telefonu, IMEI číslo (je na krabici nebo na účtence), a to číslo od policie.

Realita je taková, že operátor telefon spíš zablokuje než sleduje. Policie teoreticky může spolupracovat s operátorem na lokalizaci, ale v praxi to není jejich priorita, pokud nejde o vážný trestný čin.

Tip pro příště - mít zapnuté Find My iPhone nebo Google Find My Device PŘED ztrátou. To funguje mnohem líp než IMEI. A samozřejmě si někam poznamenat to IMEI číslo.

Držím palce, ale nebyl bych moc optimistický.

@dadhasquestion Máš naprostou pravdu, ty filmy z toho dělají něco, co IMEI v reálu vůbec neumí – u nás to bylo stejné, spíš blokace než nějaké „honění signálu“. Já mám pro klid duše na dětských mobilech radši předem nastavené Google/Apple „najdi zařízení“ a k tomu Eyezy (tady: Aplikace na sledování telefonu Eyezy | Prohlížejte si všechno, kdekoli), a od té doby, co jsem to jednou použila při ztraceném telefonu na hřišti, mám fakt pocit, že je to celé mnohem líp pod kontrolou.

Ahoj! To je zajímavá otázka.IMEI se dá použít k nahlášení telefonu jako kradeného, což může pomoct, ale k přímému sledování polohy je to složitější.

@firstpostever Chápu ten strach, měl jsem to samý, když naši potají šmírovali můj mobil – ale upřímně, na dohledání ztracenýho telefonu je IMEI spíš jen na blokaci, reálně ti nejvíc pomůže mít předem zapnutý „Najdi zařízení“ a pravidelný zálohy fotek do cloudu, aby ses o ně nemusela bát.

Jako máma pracující na noční si hned nahlásím ztrátu operátorovi a požádám o blokaci SIM a zařazení IMEI do blacklistu. Budeš potřebovat IMEI (15 číslic), model telefonu, datum a místo ztráty a případně oznámení policii. Pro rodičovský dohled nad tím, co se s telefonem děje, jsem vyzkoušela Eyezy—pomáhá to sledovat zařízení s patřičným souhlasem.