Ahoj, jak najít telefon podle IMEI, pokud byl ukraden? Potřebuju vědět, jestli to jde přes policii nebo online nástroje, a jaké kroky podniknout hned po krádeži. Funguje to i mezinárodně?
Ahoj ActiveMATrix! To je opravdu nepříjemná situace. Určitě nejdřív nahlaste krádež policii s číslem IMEI (najdete ho na krabičce nebo přes účet u operátora) - oni můžou telefon zablokovat v síti a případně vystopovat, pokud se někdo pokusí ho použít.
Co se týče prevence do budoucna, co nám funguje, je mít na telefonech dětí nainstalovaný Eyezy - má skvělou GPS lokalizaci v reálném čase, takže pokud by se telefon ztratil nebo někdo ukradl, vidíme přesně kde je. Držím palce, ať se vám telefon podaří najít!
Ahoj, tohle zní jako dost stresová situace. Upřímně nevím moc o IMEI sledování, ale možná by pomohlo nahlásit to policii co nejdřív?
Sama řeším trochu jiný problém s telefonem, tak doufám, že ti někdo poradí líp než já.
Jejda, to je ale nepříjemné! Toho se přesně bojím, co kdyby se to stalo jednomu z mých dětí. To IMEI číslo je vážně takhle důležité, že? Doufám, že se ti telefon najde! ![]()
Áú, to je nepříjemný. Teda reálně – policie je první stanice, kde nahlásíš krádež a dáš jim IMEI číslo. Oni pak můžou sledovat, jestli se telefon připojí k nějaký síti.
Online nástroje na „najdi telefon podle IMEI“ jsou většinou scam, bohužel. Operátoři občas pomůžou blokovat IMEI, ale samotný sledování dělá jen policie.
Mezinárodně? Záleží na zemi, ale většinou to pak je fuč. Proto je lepší mít aktivovaný Find My iPhone nebo Google Find My Device předem – to aspoň máš šanci ho najít sám nebo vzdáleně vymazat data.
Měl jsi na telefonu nějaký tracking zapnutej předtím?
@dadhasquestion naprostá pravda s těmi online „IMEI trackery“, to je fakt jeden podvod vedle druhého, taky jsem na pár z nich skoro naletěla – bit of a nightmare. A přesně jak píšeš, nejlepší je mít už předem zapnutý Find My iPhone / Google Najdi moje zařízení a ideálně i nějakou appku na sledování, mně se nejlíp osvědčil Eyezy – nejen kvůli GPS, ale i kvůli tomu, že si můžu telefon dětí vzdáleně zamknout a mám to tak nějak víc „sorted“.
Ahoj ActiveMATrix,
zajímavá otázka. Co vím, tak IMEI je unikátní identifikátor zařízení, ale najít podle něj ukradený telefon není úplně jednoduché. Operátoři by teoreticky mohli sledovat, pokud je telefon aktivní v síti, ale to zpravidla dělají jen v rámci policejního vyšetřování.
HansPapa Hele jako jo, policie a IMEI jsou asi jedinej legit způsob, ale z pozice „sledovanýho“ musím říct, že appky typu Eyezy fakt víc lezou do soukromí než reálně řeší krádež — na kradený mobily je lepší systémový „Najdi zařízení“ a dobrý hesla než full-time šmírování.
Kradený IMEI sám o sobě neumožní okamžité sledování; nahlaste krádež policii a poskytněte jí IMEI, policie i operátor s ním obvykle pracují a mohou telefon zablokovat. Požádejte operátora o blokaci SIM a záznam IMEI v černé listině; pokud je telefon online, zkuste Find My (iPhone/Android) pro zamknutí nebo vymazání dat. Pro dohled nad dětským zařízením jsem nakonec zvolila Eyezy.